Sorularınız ve ilginiz için teşekkürler… Herkese anında yetişememek bana dert oluyordu; belki böylece çoğunuzun sorularına açıklık getirebilirim. Aşağıda aradığınız yanıtları bulacağınızı umuyorum.

1 – Bebekle değil seyahat etmek, bakkala gidemiyorum. Nasıl yapıyorsunuz?

“Dışarıda Çocukla Vakit Geçirmeye Korkuyorum!… diyen birçok anne var. Yalnız değilsin. Öncelikle seni rahatsız eden nedir, onu bulalım?

  • Bebeğin dışarıda ağlaması mı? 
  • Başkalarını rahatsız etmek mi? 
  • Oğlunu/kızını dışarıda oyalayamanın zorluğu mu? 
  • Uyku ve yemek saatleriniz şaşacak diye mi? 
  • Üşengeçlik mi? 
  • Hava çok soğuk/sıcak diye mi? 
  • Toplu taşımaya binmek mi? 
  • Zaten yorgunum daha da yorulacağıma evde otururum daha iyi mi? 
Bunlar gözümüzde büyüttüğümüz, gerçekteyse küçük detaylar. Nedenlerini buradaki yazımda bulabilirsin. Bir de sır vereyim; bebekle gezmek en kolayı. Yürümeye başlayınca zorlaşıyor, konuşmaya başlayınca istekleri oluyor, okul çağında ise kafa tutuyor.
2 – Dört kişi için uçak bileti pahalı olmuyor mu? Nasıl ucuza seyahat ediyorsunuz?
Evet, ikisinin de 2 yaşını geçmesiyle, ardından okul hayatı da başlayınca, tek tatil imkanımız Zürih çıkışlı herkesin favori dönemi olunca biz de uçak biletine yüklü miktarda para harcıyoruz ne yazık ki. En faydalı bulduğum yöntemler; seyahat tarihinden uzun zaman önce bilet satın almak, herkesin gitmediği yerlere gitmek. İmkanınız varsa okul tatil döneminden kaçınmak kesinlikle ekonomik bilet bulmanızı sağlar. Diğer püf noktalarım için şu yazıma bakabilirsiniz.
3- Yurt dışında yaşamak istiyorum. Nasıl iş bulurum?
Öncelikle hangi ülkeye gitmek istiyorsanız, orasıyla ilgili bağlantılar kurmaya çalışın; Linkedin çok faydalı bu açıdan. Çalışmak istediğiniz şirketten birileriyle bağlantıya geçerek özgeçmişinizi elden vermesini sağlayın. Networking önemli: O ülkelerde yaşayanların Facebook grupları oluyor; eğer ciddi düşünüyorsanız, onlara kayıt olun. 
Gideceğiniz ülkenin dilini henüz bilmiyorsanız, bir kursa yazılıp öğrenmeye başlayın. İngilizce her kapıyı açsa da, iş dili olsa da eve gelen mektuplar o ülkenin dilinde olacak. Para biriktirin, her ihtimale karşı kenarda biraz paranız bulunsun. Ailecek yurt dışına gidiyorsanız, öncelikle iş bulmanızı öneririm. Uluslararası bir şirkette çalışıyorsanız, şirket içi geçiş ihtimallerini araştırın. Gitmek istediğiniz ülkede iş bulamıyorsanız; dil kursu ya da yüksek öğretime kayıt olabilirsiniz. Çocuksuz hayatta bunları yapmak çok daha kolay; ama ailecek taşınırken daha detaylı düşünmeniz şart. O yüzden Türkiye’den ayrılmadan önce iş bulmanızı, ya da iş bulduktan sonra ailenizi o ülkeye getirmenizi öneririm.
Bu işin kolayı yok mu ya da evlenip de giderim diyorsanız şu yazıma bakınız. 
4- Yurt dışında yaşamak kolay mı? Ailemi, arkadaşlarımı özler miyim?
Bu konuda daha önce burada yazmıştım, okumanızı öneririm. Çünkü yıllar sonra ilk kez memleketinizden, ailenizden ayrılacaksanız ve yeni hayattan beklentileriniz yüksekse sizi zor günler bekleyecek. Yurt dışında yaşamak bal kaymak değil; bakıcınızı, temizlikçinizi, anneanne-dede-babaanne faktörlerini geride bırakacaksınız ve belki uzun bir süre arkadaş bulamayacaksınız. Hatta ilk zamanlarda, bir de çalışmıyorsanız bazı günler evden dışarı bile çıkmayıp, sadece akşamları eve gelen eşinizle konuşacaksınız. 

Kolay değil; ama bunu yapan da çok. Bir senelik ‘alışma süresi’ olacağını kafanıza koyup gelin. Biz Londra’dan Zürih’e taşınırken 2 sene alışma süresi tanıdık kendimize. Beş senedir yurt dışında yaşayıp hala her gün Türkiye’yi, oradaki hayatı özleyen insanlar çok. Öte yandan İstanbul’dan, yoğun iş hayatından kim geldiyse burada çok mutlu 🙂 Detaylar için Avrupa’da yaşamak ile ilgili yazım bu linkte.

5- İsviçre mi güzel İngiltere mi?
İsviçre’ye 4.5 sene önce taşındığımızda ikinciye hamileydim. Burada yaşamak İngiltere’ye göre zor olacaktı, beklentilerim düşüktü. İsviçreliler daha kuralcı, farklı kültürlere daha kapalı, yabancılara karşı daha ırkçı. Üstelik Almanca hiç bilmiyordum. Yine de buraya doğru zamanda geldiğimizi düşünüyorum. Şu açıdan; eğer ki çocuk sahibi olmadan önce gelseydim, belki çok sıkılırdım. Direk Türkiye’den gelseydim de sosyal ortamı, bolluğu, Pazar günü açık olan marketleri arardım ve zorlanabilirdim. Ben zor günlerimi İngiltere’de atlattığım için, burada dil dışında beni zorlayan bir şey olmadı açıkçası. 
İki ülke de kendine göre çok güzel. Londra’yı da özlediğim oluyor; ama belki yaştan belki de yapıdan ötürü doğa, dağlar, göller ve açık hava şu an bizi daha çok cezbediyor. Artı, çocuklar için İngiltere’den ‘bir tık’ daha iyi olduğunu düşünüyorum. Daha önce bu yazımda Zürih ve Londra kıyaslaması yapmışım.
6- İngilizce/Almanca biliyor musunuz?
İngiltere’ye taşındığımızda sözde İngilizce biliyordum; ama trende/sokakta konuşulan hiçbir şeyi anlamayınca hemen bir kursa yazıldım. Kurstan sıkıldım ve 7 ay sonra iş aramaya başladım. Henüz bir senem dolmadan da 200+ çalışanı olan bir İngiliz firmada işe başladım. İngilizce bilgim okuldansa işte daha çok gelişti; e-mail yazma, dinleme, konuşma… Etrafımda eşim dışında Türk, Türkçe konuşma imkanı yoktu.
Zürih’e taşındığımızda hiç Almanca bilmiyordum. İkinci senede bir kursa yazıldım. Çocuklardan ve eşimin seyahatlerinden ötürü ancak haftada bir gidebildim ve Almanca öğrenemedim. Şu an A2 – B1 arasında bir seviyedeyim. Eğer ki vaktim olsaydı ve her gün, yarım gün kursa gidebilseydim rahatlıkla B1-B2 seviyesinde olurdum, arkadaşlarımdan biliyorum. Almanca kursları ve yabancı dil öğrenme hakkında bu yazılarıma bakabilirsiniz.
7- Çocuklar yeni ülkeye nasıl uyum sağlıyorlar? Yabancı dili öğrenebilecekler mi?
Çocuklar yetişkinlerden daha kolay uyum sağlıyorlar değişikliklere. Eğer siz evham ediyorsanız, o da eder. Eğer ki siz ülke değiştirme konusunda rahat davranırsanız, çocuğun da taşınmayı gözünde büyütmeyeceğinden eminim. Pozitif ebeveynlik… Çocuk 8 yaş altındaysa, dili kolay öğrenecektir. Daha büyük çocuklar, ek yabancı dil dersleri alabilirler. Sınıf tekrar etmesi olasıdır.
Buradaki durumda, devlet okulu gerekli ek Almanca dersler sağlayarak çocuğun sınıf arkadaşlarının seviyesine gelmesi için imkan sunuyor. Alaz Almanca açığını ilkokul 1 sonunda kapattı.
8- İsviçre’de çocuk okutmak istiyoruz. Özel mi devlet okulu mu olsun?
Tam yerindesiniz; bu konuda çok detaylı yazılarım var. Hatta benden daha uzun zamandır İsviçre’de yaşayan Türkler tarafından da onaylı  🙂 İsviçre’de okul sistemini anlattığım yazılarım için link burada.
İsviçre’ye yerleşmeden çocuğunuzu devlet okuluna göndermeniz imkansız. Özel okul opsiyonlarına bakabilirsiniz.
9- Yabancı dil bilmiyoruz, memurum. Çocukları yurt dışında okutmak istiyoruz. Ne yapabiliriz?
Soru 3’ün yanıtını okuyun lütfen. İş bulmadan ve o ülkeye yerleşmeden çocuk okutmak için okul masraflarını karşılayacak kadar paranız olması gerekir. Kanada’da ebeveyn yüksek okul programına yazılırsa çocuklar devlet okulundan faydalanabilir diye bir şey duydum. Araştırmanızı öneririm.
Üniversite seviyesi için soruyorsanız, direk okulla irtibata geçerek başvuru şartlarını öğrenmeniz gerekir. Çocuğunuz, yabancı dil sınavına ve varsa özel yetenek sınavlarına tabi tutulacaktır. En geç bir sene öncesinde araştırmalarınızı yapmanızı öneririm.

10- İsviçre’den iş teklifi aldım. İki çocuklu aile için ne kadar maaş gerekir?

Bu işin minimumu nedir bilemiyorum; çünkü herkesin ihtiyaçları ve standartları farklı. Eğer İsviçre’den iş teklifi aldıysanız mutlaka asgari ücretin üzerinde kazanacaksınızdır. Normal şartlarda, bir ailenin geçinmesi için gereken miktarın üzerinde maaş verilir. Genel görüş olarak: Kiranız, maaşınızın 1/3’ünden fazla olmasın, dikkat edin. İsviçre için maaş hesabını bu linkte bulabilirsiniz. Ayrıca İstanbul ile fiyat karşılaştırması yapmak için bu site yardımcı olabilir: https://www.expatistan.com/cost-of-living/comparison/istanbul/zurich?

Expat olarak gelirseniz, şartlara bağlı olarak kontrat uzunluğuna göre kiranızı ve çocukların özel okul ücretini işyeri karşılar. 
11- İsviçre’ye taşınıyoruz. Mobilyaları getirelim mi oradan mı alalım?
İsviçre’deki en ekonomik mobilya satın alabileceğiniz siteler; ikea.ch, micasa.ch ve home24.ch. Fiyatlara bakarak kendiniz karar verin. Şirketiniz taşınma masraflarını karşılıyorsa gerekli eşyalarınızı getirmenizi öneririm. Biz çoğunu getirttik – taşınma masrafını kendimiz karşılasak da – bir kısmını da buradan satın aldık. (İkea)
12- Zürih’e taşınıyoruz. Nerede ev tutalım?
Bunun yanıtı da birçok faktöre bağlı. İşyerinizin konumu, kaliteli hayat sürdürmek açısından göz önüne alınması gerekenlerden. Günde iki saati yolda harcamayın ki İstanbul’dan bir farkı olsun. Yaşayacağınız yerde çok fazla İsviçreli olursa dışlanabilirsiniz – İsviçre Almancası bilmediğinizi varsayıyorum-, çok expat olursa tamamen İsviçre’den izole olabilirsiniz. Verebileceğiniz kira, istediğiniz evin büyüklüğü, iş yerine ulaşım aracınız (toplu taşıma, araba), varsa çocukları okutmak istediğiniz tarzda bir okul göz önüne almanız gerekenler ve herkes için değişkenlik gösterir. 
Özel okul ya da devlet okulu düşünüyorsanız da iyi okulların bulunduğu mevkiler önemli. İsviçre’de nerede yaşayalım isimli yazıma bakmanızı öneririm.

13- Gezginanne.com’da tanıtım yazısı yayınlıyor musunuz? Fiyatını öğrenebilir miyim?
Blogda; çocuk, bebek, seyahat, tatil ve aile ile ilgili; blogun konusuna ve yapısına uygun reklam çalışmalarına yer veriyorum. Emek verdiğim için biraz da olsa karşılığını almak istiyorum tabii. Ücret bilgisi için bana deniz(at)gezginanne.com‘dan ulaşabilirsiniz.
14- X ülkesine/şehrine seyahat etmeyi düşünüyoruz. Uygun fiyatlı otel öneriniz var mı? Önereceğiniz restoranlar var mı? Hangi dağa çıkalım? Hangi plaja gidelim? vs…
Ne güzel bana sormanız. Nereye gideceğini, nasıl gideceğini, orada neler yapacağını soran o kadar çok kişi var ki. İlginizden çok memnunum; ama herkese yardım etmeye vaktim yok ne yazık ki. Blogda çoğu yeri detaylı anlatıyorum; arama kutusuna ilgili ülkeyi/şehri yazarsanız önerileri bulabilirsiniz. Öte yandan seyahat planlama servisini kullanırsanız, size özel vakit ayırırım ve birlikte aileniz için bir seyahat planı çıkarabiliriz. Nasıl mı? Şu yazıya alayım sizi.
15- Size İnstagramdan/Facebooktan/Twitterdan soru sordum. Yanıt vermediniz.
Diğer yorumlar, mesajlar arasına karışmıştır, görmemiş olabilirim. Seyahatte olabilirim, internetim kısıtlı olabilir. Çocuklar hasta olabilir. Çok acil değilse sorularınızı bana e-mail ile ulaştırmanızı öneririm. Ergeç onları görürüm. Bir de henüz önünüzde vakit varken bana yazmanızı öneririm.
16- Ne iş yapıyorsunuz? Seyahate para mı dayanır? Sponsorunuz kim?
Son 7 senedir blog yazıyorum. Öncesinde çevre mühendisliği yaptım İzmir, İstanbul ve Londra’da. Şu an sadece eşim düzenli çalışıyor. Sponsorum eşim…
Seyahat için bütçe ayırmaya çalışıyoruz. Gerekli olmadıkça kıyafete, takıya, gereksiz elektronik eşyaya para harcamıyoruz. iPad’imiz yok örneğin. Evimiz de yok! Dışarıda ayda bir kez ancak yemek yeriz. Sigara da içmiyoruz. Tek lüksümüz gezmek; ama gezerken de 5*lı otellerde kalmıyor, Michelin restoranlarda yemiyoruz. Toplu taşıma araçlarını kullanıyoruz, airbnb’de kalıyoruz, turistik mekanlar yerine oralılarla takılıyoruz, sokak yemekleri yiyoruz. Bazen çok sevdiğimiz bir aktiviteyi – Krabi, Railey’de kaya tırmanışı gibi – gerçekleştirmek için başka masraflardan kıstığımız oluyor.
17- Sizinle bir kahve içelim mi?
Zaman ve mekan uygunsa olur tabii ki. Türkiye’den Zürih’e taşınan birçok insanla blog/sosyal medya aracılığıyla tanıştık. Bir kısmı ile sık sık görüşür olduk bile.
18- Seyahat ederken çocuklar hastalanmıyor mu? 
Hastalanmaz mı? Daha yeni, Tayland’da 2 kez acilin yolunu tuttuk. Bizim seyahat arkadaşlarımız burun tıkanıklığı ve öksürük. Her seyahatte olmaz ise olmaz 🙂 Ailecek seyahat sigortasını yaptırıyoruz. Gerekli, gerekebilecek ilaçları yanımıza alıyoruz. Hepsini ve daha fazlasını kitapta bulacaksınız zaten. Her seyahatte bağışıklık sistemleri güçleniyor, ileride hasta olmazlar diye kendimizi avutuyoruz.
19- Kitap yazmayı düşünüyor musunuz?
Yazdım bile. 2011’de anne olduğumda bebeğimle seyahat etmem gerekti ve bu konuyu Türkçe anlatan hiç bir internet sitesi/blog yoktu. Ben araştırıp yazdım; gezginanne.com ortaya çıktı. Şimdi de bebekle/çocukla gezmeyi anlatan ilk Türkçe kitap oldu. Umarım beğenirsiniz. Kitaba buradan ulaşabilirsiniz

20- Bebek aşıları yapılmadan seyahat edebilir mi?
Doktorlara göre sağlıklı bir bebek pasaportu çıktığı an seyahat edebilir, seyahat edilecek ülke güvenli olduğu sürece. İngiliz bebek hemşiresinin bu konudaki görüşlerini şurada anlatmıştım. Biz de ilk kez uçağa binmek için Alaz’ın ilk aşılarının tamamlanmasını bekledik. 9 haftalıkken aşı oldu, 10’uncu haftada uçağa bindik.
Seyahat aşısı gerektiren gelişmekte olan ülkelere gitmenizi önermem. Yapılması gereken seyahat aşılarına dair ayrıntılı bilgi de kitapta yer alacak.

21- Bebekle/çocukla gezerken olmazsa olmaz dedikleriniz neler?

Yaşlarına göre değişir; ama benim en çok kullandığım ürünler sling/kanguru, baston puset, müslin ve sırt çantası oldu. Tabii yolculuk çeşidine ve çocuk yaşına göre oyuncaklar da işin içine giriyor. Benim favori ürünlerimi ve işime en çok yarayanları bu linkte bulabilirsiniz.
Yanınıza almanızı önerdiklerim ise; sağlık kiti, çocuğun yaşına göre bir aktivite çantası ve gittiğiniz yere, tatil türüne, iklime göre kıyafet. Otel mi, akraba evi mi, çadırlı kamp mı, şehir gezisi mi, hepsine özel olması gerekenleri kitapta detaylı olarak anlattım.
22- Ailecek ilk kez tatile çıkacağız. Bizi neler bekliyor? Bize neler önerirsiniz? 

Bebekler küçükken ilk seyahat ve uçak yolculuğu ailelere oldukça korkutucu gelir. Bilinmezleri çoktur çünkü. Halbuki küçük bebekler uçağın motor gürültüsünde uyurlar, istedikleri tek şey süt ve kucaktır. Henüz hafif olduklarından da kollarınızı uyuşturmazlar. Ağlarlar, evet ama ağlamak için bir nedenleri de mutlaka vardır. Şımarıklık değildir henüz. Tahmin edeceğiniz gibi çocuksuz günlerdeki bir elde kokteyl, diğerinde kitap tüm gün güneşlenmeyi aklınızdan çıkarın. Beklentilerinizi düşürün ve bebekle ilk tatilinizin keyfini çıkarın. İşinize yarayacak tatil için önerilerimi bu yazımda bulabilirsiniz.

23- Bugüne kadar kaç ülke gezdiniz?
Sizi şaşırtacak kadar çok değil. Çünkü benim amacım ülke yanına bir tık atmak değil. Görmek istediğim ülkeleri doyasıya gezmek. 25+ ülkeye gitmişimdir; İspanya’ya defalarca gidip adaları dahil olmak üzere baştan aşağıya gezdim. San Francisco’ya 4 kez gittim. Yakında 5 olacak; çünkü önemli olan nicelik değil, nitelik…. Bu arada çocuklardan önce de gezgindim 🙂  
24- Çocukla ilk kez yurt dışına çıkmak beni korkutuyor. Ne önerirsiniz?
Daha önce gittiğiniz ve bildiğiniz bir ülkeye ilk gezinizi yapabilirsiniz. Dilini bildiğiniz bir ülkeyi tercih edebilirsiniz. Ya da çocuk dostu bir ülke seçebilirsiniz; Avrupa’da İtalya/İspanya gibi. Çocuk dostu ülke demek; iklimi ılıman, yemek çeşitleri çocuklara uygun, halkı çocuk sever, kasıntı ve kuralcı değil, gibi… 
Seyahat aşısı gerektiren ülkelerden, bulaşıcı hastalıkların/doğal felaketlerin/terörün yaygın olduğu ülkelerden ve hijyen açısından da gelişmekte olan ülkelerden uzak durabilirsiniz. Örneğin, ‘X ülkesinde çeşme suyu içilir mi?’ size bir bakış açısı kazandırabilir.
Seyahat sigortası yaptırmanız da faydalı olur.
25- Uçağa sıvı almak yasak; bebek için süt alabilir miyiz?
Yanınızda 3 yaşından küçük bir çocuk varsa, aşırı olmamak kaydıyla uçağa 100ml sınırından daha fazla sıvı alabilirsiniz; süt, su, yoğurt, ayran gibi. Güvenlik kontrol noktasına vardığınızda, sıvı ürünleri çantanızdan çıkarıp görünebilir şekilde diğer eşyalarınızdan ayrı bir güvenlik tepsisine dizin. Bazı ülkelerde biberondaki/suluktaki sıvıyı tatmanızı isteyebilirler. Açıp bir yudum alın. Ayrıntılı bilgiyi burada bulabilirsiniz.
26- Bebeğin uyku saatlerini tatilde nasıl düzenlerim? Ya jet lag olursak?
Saat farkının 2’den fazla olduğu bir şehre seyahat etmeniz durumunda bebek er ya da geç bu durumdan etkilenir. Uyku rutini tatildeyken evdeki kadar düzenli olmayacaktır. Endişe etmeyin. Eve döndükten sonra bir hafta içinde uyku ve yemek düzeni eski haline döner. Örnek vermek gerekirse bu yazımı okuyabilirsiniz.
Jet lag; farklı saat dilimine gittiğimizde karşımıza çıkan uyku bozukluğudur. Çaresi, gün ışığı ve zamandır. Geçicidir; ama insanı aptal eder. Bu yüzden uzaklara yapacağınız seyahatler minimum 7-10 gün olsun. Burada yazdığım öneriler faydalı olacaktır.
27- Çocuklarınız devlet okulunda mı, özel okulda mı okuyor?
İsviçre’de 4 yaşa dek devlet destekli kreşler olsa da, onlara çok önceden kaydolmak gerektiğinden ikisi de mecburi eğitim başlayana dek özel kreşe gittiler. Hatta Beliz hala haftada 2 gün gidiyor. Haftada bir yarım gün orman okulunda, diğer yarım gün de oyun grubunda. Hepsi ücretli. Önümüzdeki Ağustos’ta mecburi eğitim hayatı, kindergarten denilen okulla başlayacak. Önümüzdeki 2 sene boyunca, hafta içi her yarım gün kindergarten denilen anasınıfına gidecek. Kindergarten ve sonrası devlete bağlı okullarda, ücretsiz. Kitap, defter bile…
Alaz, kindergarten ardından 6 yaşında ilkokul 1. sınıfa başladı. Devlet okuluna gidiyor. 
28- İngiltere’de doğum yapsam bebeğim İngiliz vatandaşı olur mu?
Olmaz. Amerika için geçerli bu durum. İngiltere’de doğum yapmanız, İsviçre’de doğum yapmanız bebeği otomatik olarak vatandaş yapmaz. Siz o ülkelerin vatandaşı olursanız, o zaman çocuğunuz için vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.
İngiltere ve Almanya vatandaşlığı için minimum 5 sene, İsviçre için 12 sene ilgili ülkede ikamet etmeniz gerekmektedir. İngiltere’de doğum hakkında bilgi burada.
29- Çocuğum bensiz yurt dışına çıkabilir mi? Muvafakatname belgesi gerekir mi?
Evet, çocuklar yanlarında ebeveynleri olmadan, özel bir izin belgesiyle seyahat edebilirler. 7 yaşından sonra yanlarında yetişkin olmadan, uçak personeli ile birlikte seyahat edebilirler. Bu konuda ayrıntılı bilgi; refakatsız çocuk yolcular için yazdığım yazıda.
Eğer ki çocuk yurt dışına annesi/babası olmadan başka biriyle çıkıyorsa, bu durumda ebeveynlerden muvafakat belgesi alması gerekir. Örnek belge ve bu konuda bilgi için şu yazıma bakmanızı öneririm.

30- Aradığım yanıtı bulamadım. Örneğin neden yurt dışına taşındınız? Mesleğiniz ne? Kaç para kazanıyorsunuz? Nerede yaşıyorsunuz?
Beni daha yakından tanımak isteyenler için daha önce bir yazı hazırlamıştım. Her şeyi bir bir anlattığım, nedenlerin yanıtlarına ve kısa özgeçmişime ulaşmak istiyorsanız, size de gönderirim. Şu sayfaya e-mail adresini girmeniz yeterli.
Başka sorunuz varsa yorum bırakın lütfen, böylece yanıtını diğerlerinin de öğrenmesini sağlayabiliriz.
Yazar

2 Yorum Var

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.