Spor ayakkabı hayatımızdaki en kurtarıcı eşyalarımızdan birisidir. Rahatlığı sayesinde insanlar için ayakkabı çeşitlerinden en çok tercih edilenidir.

Özellikle insanlar için şık dursa da yorucu olan ayakkabılardan sonra spor ayakkabılar büyük bir kurtarıcıdır. Rahatlığından asla ödün vermeyen, ayakların en büyük dostu ve dolabımızın nadide ve vazgeçilmez parçalarıdır.  İyi özelliklerinin yanında tek sıkıntısı bakımının zorluğudur. Temizleme konusu biraz zahmet verici olabilmektedir. Özellikle beyaz spor ayakkabı, siyah spor ayakkabı modellerinden yanı sıra daha zahmet vericidir.

İnsanların özellikle beyaz spor ayakkabı temizlerken en çok tercih ettikleri temizleme biçimi çamaşır makinesine atıp yıkamaktır.  Fakat bu işlem temizlemenin yanı sıra ayakkabıya büyük zararlar vermektedir. Ayakkabının görüntüsüne zarar verecek, ezilme ve eskime gösterecektir. Ayrıca spor ayakkabının kalıbında da küçülme meydana gelecektir. Bu durumda ayakta sıkma veya daralma yapabilmektedir.

Spor ayakkabı yıkamanın yanı sıra bilinen ve tercih edilen diğer yöntem de ayakkabıları silmektir.  Bu işlem de çok fazla tercih edilse de ayakkabıya zaman içerisinde büyük zararlar verecektir. Ayakkabıların renginin canlılığını kaybetmesine ve solmasına sebebiyet verecektir.

Ayakkabıya zarar vermeden bakım sağlanabilecek en etkili yöntemlerden birisi fırça yardımıyla temizleme işlemidir. Ayakkabıların hem kalıbını hem şeklini hem de görüntüsünü koruması için etkili ve başarılı bir yöntemdir. Özellikle kadın sneakers ayakkabılar için ayakkabıyı yeni gösterecek bir temizleme yöntemidir. Öncelikle dikkat edilmesi gereken şey fırçayı kuru kullanmak gerekmektedir. Püf noktalarından birisi budur. İkinci püf nokta ise fırça uçlarının yumuşak olmasıdır. Bu ayakkabıya zarar vermenin önüne geçecektir. Kuru ve yumuşak olan fırça ile ayakkabının temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayakkabı fırçası olmadığı takdirde diş fırçası da tercih edilebilmektedir. Tabi diş fırçası kullanmak için yapılması gereken bir yumuşak temizleme çözeltisi bulunmaktadır. Yumuşak temizleme çözeltisi için sıcak suya az miktarda yumuşak çamaşır deterjanı koyarak fırçayla uygulamak gerekmektedir. Bu yumuşak temizleme çözeltisi sayesinde diş fırçası sertliğini kaybedecek ve ayakkabı fırçası gibi temizleme işleminde etkili olacaktır. Bu fırçalar ile önce ayakkabının dış tabanı sonra orta tabanı en son da üst tarafındaki kirlerin temizlenmesi gerekmektedir.

Daha sonraki işlem olarak ayakkabının ana hatları temizlendikten sonra bağcıkları yıkama aşaması gelmektedir. Bağcıkların temizlenmesi için de aynı diş fırçasını yumuşatmak için kullanılan yumuşak temizleme çözeltisi kullanılmaktadır. Yumuşak temizleme çözeltisi diş fırçasına uygulananla aynı olarak sıcak suya konan bir miktar yumuşak çamaşır deterjanı karışımı ile yapılmaktadır. Bağcıkları bu çözelti ile temizledikten sonra o çözeltiyi durulamak gerekmektedir. Daha sonra da bir bez yardımı ile kurulamak gerekmektedir. Bu bezin yumuşak olması ve işlemin yumuşak uygulanması önemlidir.

Bağcıklar yıkandıktan sonra yine yumuşak çözelti ile dış taban ve orta taban fırçalanmalıdır. Daha sonrasında yumuşak bir bez ile yumuşak bir şekilde kurulanmalı ve temizlenmelidir.  Daha sonra yine aynı şekilde yumuşak çözelti ve fırça ile üst kısımlar temizlenmektedir. İç tabanı temizleme işlemi de her işlemde olduğu gibi çözelti ile fırçalayarak gerçekleştirilebilmektedir. Ayakkabının her yeri temizlendikten sonra ayakkabı temizleme işleminin son aşamasında kuru bir bezle ki bu bez mikrofiber olursa veya mikrofiber bez yoksa bile yumuşak olursa ayakkabı için daha sağlıklı olacaktır. Kurulama işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu sayede dışa çıkan kir iyice temizlenmektedir. Ayakkabının üstünde ve dışında kalan sabunlu çözelti ve temizle işlemi sayesinde dışarı çıkan kirden tamamen kurtulmuş olunacaktır. Bu aşamada bezle iyice temizlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bezle kurulama işlemi ayakkabının yüzeyine çıkan kirden kurtulmak için büyük önem taşımaktadır.

Ayakkabıların kuruması için dışarıda veya oda sıcaklığında durması gerekmektedir. Makineye atmanın ayakkabı için zararlı olacağı bilgisini paylaşmıştık, kurutma işlemi için de aynısını söyleyebilmekteyiz. Ayakkabının kurutma makinesine atılması ayakkabının şekline ve duruşuna büyük zararlar verecektir.  Özellikle iç tabanların tamamen kuruması çok önemlidir. İç tabanlar tam anlamıyla kurumadıkları zaman ayakkabı giyildiği zaman ıslaklığı sebebiyle koku yapacaktır.

Sık Kullanılan Beyaz Ayakkabı Temizleme Yöntemleri

Beyaz ayakkabı hemen hemen herkesin ayakkabı dolabında vardır. Her kombine uyum sağlayan beyaz ayakkabılar oldukça sık kirlenmektedir. Beyaz ayakkabıları temizlemek için birçok yaygın yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekildedir;

  • Sirke ile temizleme

Eğer bağcıklı bir beyaz ayakkabıya sahipseniz öncelikle bağcıklarını çıkarmalısınız. Ayrı olarak yıkamalısınız. Yarım fincan beyaz sirke ve bir bardak ılık suyu karıştırmalı ve bir bez ile elde ettiğiniz karışıma batırarak ayakkabınızı temizlemelisiniz. Temizle işleminiz bittikten sonra ayakkabınızı ıslak bırakmayın. Islaklığını kuru bir bez ile alın ve güneş ışığında 3-4 saat kadar bekletin.

  • Karbonat ile Temizleme

Karbonatı tek başına ya da herhangi bir dezenfektan ile karıştırarak da kullanabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı karbonat ve bir bardak ılık suyu karıştırın. Diş fırçası yardımı ile ayakkabını temizleyebilirsiniz. Eğer karbonatın tek başına etki etmeyeceğine inanıyorsanız içerisine sıvı deterjanda koyabilirsiniz. Ayrıca, karbonat ve sirkeyi de karıştırarak aynı temizliği yapabilirsiniz. Beyaz ayakkabı temizleme işleminiz bittikten sonra ayakkabınızı kuru bez yardımı ile ıslaklığını almalı ve 3-4 saat kadar güneşte bekletmelisiniz.

  • Aseton ile Temizleme

Aseton, en çok etki eden temizleyicilerden biridir. Beyaz ayakkabınızı temizleyeceğiniz asetonu renksiz seçmelisiniz. Renkli aseton kullanırsanız beyaz ayakkabıya renk verebilir. Herhangi bir madde ile karıştırmadan tek başına kullanmalısınız. Pamuk ya da beze dökerek beyaz ayakkabınızı temizleyebilirsiniz. Aseton kullanarak temizlediğiniz ayakkabınızı nemli bir bez ile tekrar silmeniz gerekmektedir.

  • Diş Macunu ile Temizleme

Diş macunu içerdiği etken maddeler sayesinde beyazlatıcı özelliğe sahip. Beyaz ayakkabılarınızı temizlemek için kullanmanız uygundur. Seçtiğiniz diş macunu beyaz ve renksiz olmalıdır. Diş fırçasına diş macunu sürerek beyaz ayakkabınızı temizleyebilirsiniz. Temizleme işleminin sona ermesinden sonra nemli bir bez yardımı ile ayakkabıya bulaşan macunu temizlemelisiniz. 3-4 saat güneş ışığında kurumaya bırakmalısınız.

Not: Bu yazı sponsor link içerir ve içerik bana ait değildir.

Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.