Tatil hayalleri yaparken çoğunlukla evin nasıl bırakılacağı göz ardı ediliyor, tatilin en keyifli anında kötü bir haber almamak, dönünce can sıkıcı sürprizlerle karşılaşmamak için siz de evinizden çıkmadan son kontrollerinizi yapabilirsiniz. İşte tatile çıkarken evde dikkat etmeniz gereken 6 şey ve diğer öneriler: 

Elektronikleri Prizden Çekin 

Eğer uzun süreli bir tatile çıkacaksanız ve buzdolabınız boşsa sigortaları kapatmalısınız. Daha kısa süreli bir seyahat söz konusuysa ve dolap doluysa buzdolabı dışında tüm cihazları elektrik sisteminden ayırmalısınız. Olası fırtınalar, voltaj değişiklikleri evdeki cihazların bozulmasına neden olabiliyor. Tatilden döndüğünüzde ilk aramanız gereken kişinin TV tamircisi olmasını istemiyorsanız fişleri çekmeyi unutmamalısınız. 

Tesisatı Güvenli Kılın 

Eğer doğalgazlı bir evde yaşıyorsanız doğalgazı kapatmalı, tüp kullanıyorsanız muhakkak emniyet kilidini açmalı ve bağlantıyı kapatmalı, su vanasını da tamamen kapatarak tesisat sorunları olasılığını düşürmelisiniz. Siz evde yokken su basması, gaz kaçağı gibi sorunlarla uğraşmamak için kesin çözüme böylelikle ulaşabilirsiniz. 

Sık Sık Seyahate Gidiyorsanız Alarm Taktırın 

Çok sık seyahat ediyorsanız evinize muhakkak alarm taktırmalısınız, böylelikle evinize hırsız girmesi durumunda siz uzakta dahi olsanız polisin haberdar olacağından emin olabilirsiniz. Ayrıca hırsızlar, sosyal medyadan da kişilerin takibini yapabiliyor. Tatil fotoğraflarınızı paylaşmamaya özen göstermeli, paylaşsanız da postlarınıza evde birilerinin olduğuna dair “Evime iyi bak baba” gibi bir ifade bırakmayı ihmal etmemelisiniz. Evin bir odasının ışığını açık bırakarak, evi gözleyenlere odada birinin olduğu izlenimi de verebilirsiniz. 

 

Evdeki Diğer Canlıları Unutmayın

Eğer evinizi bitkilerle, evcil hayvanlarla paylaşıyorsanız onların da varlığını unutmamalısınız. Çiçekleri sulamalı ve güneş alan bir yere yerleştirmeli, hayvanların mamasını suyunu vererek kafeslerini, kumlarını temizlemelisiniz. Bir arkadaşınıza anahtar bırakarak hayvanla ilgilenmesini rica edebilirsiniz. Özellikle bir köpeğiniz varsa gezmek isteyeceğini düşünmelisiniz. Enerjisini atmadığında koltukları yiyebilme ihtimalini aklınızın bir köşesinde tutabilirsiniz. 

Evi Daha Güvenli Hale Getirebilirsiniz 

Evden çıkarken kapıyı kilitlemeyi unutmamalısınız, dış kapıda çift kilit bulundurarak ve çelik kapı tercih ederek güvenliği sağlayabilirsiniz. Evin daha da güvenli olması için odaların kapılarını da tek tek kilitleyebilirsiniz. Bu sayede eve hırsız girmesi halinde odaların kapılarını kırması gerekeceği için daha çok gürültü yapacağını ve komşularınızın uyanacağını düşünebilirsiniz. 

Akıllı Evlere Geçiş 

“Bir usta bul ve akıllı ev sahibi ol” diyen dostlarınıza kulak vererek evinizi akıllı hale getirebilirsiniz. Küçük cihazlar ve kurulum sayesinde evdeki tesisatı, kombiyi, güvenlik kameralarını cep telefonunuzdan kontrol edebilirsiniz. Böylelikle tatildeyken bile evinizin güvende olduğundan emin olmanız mümkün. 

Tatile Çıkarken Evde Dikkat Etmeniz Gerekenler
Evden Çıkarken Yapabileceğiniz Alabileceğiniz Tedbirler
  • Tatile çıkarken değerli eşyalarınızı bulunması zor yerlere saklamalısınız. 
  • Yeni aldığınız elektronik eşyaların kutusunu tatilden hemen önce çöpe atmamalı, dikkat çekmemelisiniz. 
  • Kapınızın önüne, içeri birinin  yeni girdiğini ima edecek bir terlik bırakabilirsiniz. Terliklerin çok düzenli durmamasına özen göstermelisiniz. 
  • Apartmanınızın önüne köpek var tabelası asarak hırsızların yaklaşmasını engelleyebilirsiniz. 
  • Evinize olası hasarlara, hırsızlığa karşı sigorta yaptırabilirsiniz. 
  • Bir komşunuza, apartmanınızın yöneticisine bir süre evde olmayacağınız konusunda bilgi verebilir ve size ulaşabilecekleri bir telefon numarası bırakabilirsiniz. 
  • Siz tatildeyken evinizin güvende olması için camlarınıza, balkon ve bahçe kapılarına hırsız kilidi takabilirsiniz.İlk katlardaysanız camlarınıza demir yaptırabilirsiniz. 

Siz tüm önlemleri alsanız da eve yokken sorunlar oluşabiliyor. Dolu yağıp camın kırılmasına, fırtınada çatının uçmasına, üst katın borusunun patlamasına karşı yapabilecek bir şey yok. Bu tip istisnai sorunlar karşısında alabileceğiniz bir önlem bulunmuyor. Mecburen, tatil sonrası ev tadilatı yapmak gerekiyor. Ancak yine de siz elinizden geleni yapabilir, tatilinizin sorunsuz geçmesi için yapabileceğiniz her şeyi yapabilirsiniz. 

Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.