İsviçre’de oturma izni almak için Almanca testine girmeniz gerektiğini biliyor muydunuz? Peki İsviçre’nin çoklu vatandaşlık kabul ettiğini? Ülkeler sürekli yeni kurallar çıkarsalar da hiç değişmeyen kurallardan biri ülkede konuşulan dili – İsviçre için dillerden birini – öğrenmek.

Eskiden öyle değildi belki, Londra’da yaşarken de, oturma izni alırken de kimse bize İngilizce biliyor musunuz diye sormadı. Açıkçası her sene yeni yeni kurallar çıkarıyor bu hükümetler. Şimdi İsviçre’de -bazı belediyeler- her sene Almanca öğrendiğinize ve topluma karıştığınıza dair belgeler soruyormuş.

Önce şunu açıklayalım; İsviçre’ye taşınırken bir şekilde vize alıyorsunuz. Turist vizesinden bahsetmiyorum; çalışma izni vizesi önemli olan. ‘B veya L permit’ veriliyor iş gereği geliyorsanız. B’yi tercih edin, şirket L izni verirse B için zorlayın. N ve F ise kesinlikle işe yaramıyor oturma izni için belirteyim…

İsviçre’de vatandaş olmak için de minimum 10-12 sene yaşamanız gerekiyor. Biz henüz düşünmüyoruz, zaten 5 senemiz daha var o bölüme gelmek için. Vatandaşlık için detaylı bilgiyi bu linkte bulabilirsiniz.

İsviçre’de oturma İznİ (C Permit) alabilmek için;
  1. İsviçre’de 10 sene yaşamanız ve son 5 senede ülkeden uzun süreli ayrılmamız şart.
  2. Banka borcu, hapis cezası vs gibi hükümetle başınızın belada olmaması da diğer bir şart.

Eğer üniversiteye profesör olarak geliyorsanız ya da öğretmenseniz, ülkeye ilk girişte direk C oturma izni verilir. Rahatsınız!

Bazı durumlarda 5 sene İsviçre’de yaşadıktan sonra da C oturum iznine başvurabiliyormuşuz, şöyle… Bizim B vizemiz üzerinden 5 sene geçtikten sonra mektup geldi vizeyi uzatmamız için. Bağlı bulunduğumuz Gemeinde – belediyeye gittik. Almanca sınavına girdiyseniz C permit verelim dediler. Biz Almanca öğreniyorduk; ama resmi bir sınava (TELC ya da  Goethe sonucu isteniyor) girmemiştik. O yüzden B vizemizi 5 sene daha uzattılar ve ‘Almanca A2 test sonucunu getirirseniz C ile değiştiririz’ dediler. Şimdi karmaşa burada başlıyor; çünkü bazı milletlerden Almanca A2, bazısından B1 seviyesinde Almanca bilmeleri isteniyor. Bazı belediyeler A2, bazıları B1 istiyorlar… Bu kısımda en doğru bilgiyi kendi gemeinde-nizden öğrenmeniz gerekiyor. AB vatandaşı iseniz, belki dil sınavı bile istenmeyebilir.

5 senede oturma İzni almak istiyorsanız;
  1. Almanca seviyenizi en az A2 hatta B1 seviyesine getirin. Sınava girip tescil ettirin.
  2. İsviçre’deki lokal ortamlara karışın; gönüllü çalışın, bir gruba üye olun, vs…
  3. Bence en önemlisi çocuklarınızı devlet okuluna gönderin. Böylece İsviçre’ye karıştığınızı gösterirsiniz.
  4. İşsizlik parası vs gibi yardım almayın eğer ihtiyacınız yoksa. Borç yapmayın, resmi makamlarla ilişkiniz bozuk olmasın.

Gelelim, A2 sınavına girmeye… Onu da burada anlattım.

 

Yazar

3 Yorum Var

  1. Deniz hanim, bir soru.. evli bir ciftsiniz siz calismiyorsunuz esinizin isi geregi calisma izni var ve bu Almanca sinava girdi ve oturma iznini de aldi.. Ama siz girmediniz.. Sizin oturma izniniz otomatikmen esinizden dolayi olusmuyor mu ? yoksa sizinde bu sinava girmeniz sart mi ulkede kalmaniz icin (diyelim ki EU vatandasi degilsiniz.. sanirim EU vatandasi iseniz bu sinava girmenize gerek yok demissiniz yazinizda !) Tesekkurler..

    • Deniz Reply

      Eu vatandaşı da olsanız C permit için (oturma izni) hem çalışan kişiden hem de eşinden – evde otursa dahi- dil sınavı isteniyor. B permit için – çalışma izni- dil sınavı gerekmiyordu; ama sanırım geçen yıl bu konuda da değişiklik oldu ve dil kursuna gittiğinizin ispatı gerekiyor. Yine de bu kurallar kantontan kantona değişiklik gösteriyor. Biz, Zürih kantonuna bağlıyız.

  2. Merhaba, Ben Türkiye’de çalışıyorum. Büyük kızım fransız liselerinden birine gidiyor. İsviçre’de bir üniversiteden kabul alırsa küçük 2 çocuğumu da oraya götürmek istiyorum. Ancak İsviçre kollarını açıp hoşgeldiniz demeyecektir diye düşünüyorum. Çok zengin değilim ama orada yaşayabileceğimizi düşünüyorum. Yeşil pasaportum var. 6 ayda 1 giriş çıkış yaparsam yeterli. Oturma izni almadan da ilkokula orada gönderebilir miyim? çok teşekkürler

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.