Bugün ‘Sizin Gezileriniz‘ için konuğum, Nihan Konak, Mauritius’ta yaşıyor ailesiyle. Ben onu Instagram sayesinde tanıdım… Bulmuşken de biraz bize oraları anlatsın istedim. BritMums Blogger konferansına gittiğimde, Mauritius turizm ofisinin sunumuna denk gelmiştim. O zamandan beri aklımın bir köşesinde bu güzel ülke…
Bize biraz Mauritius’u anlatır mısınız? Neden oraya taşındınız?
Nisan 2018’den beri Mauritius’da yaşıyorum. Buraya eşimin işi sebebiyle taşındık. 2009 yılında yurtdışı maceramız Kenya ile başladı. Daha sonra Demokratik Kongo ve şimdi de cennetten bir köşe bu güzeller güzeli adadayız. Mauritius Hint Okyanusu’nun ortasındaki adalardan birisi…Sanılanın aksine sadece deniz, kum ve güneşden ibaret değil. Mauritius adasının tarihi geçmişi ve kültürel zenginliği ile adayı ziyaret edenleri büyülüyor. Adada’da çoğunluğu Hintli olmak üzere Çinliler, Fransızlar, İngilizler ve Güney Afrikalılar uyum içinde yaşıyorlar.

Bugüne dek farklı ülkelerde yaşamışsınız Afrika’da, en çok nereyi beğendiniz? Çocukla gitmek için hangileri uygun sizce?
Afrika’da yaşarken çok fazla gezme imkanımız da oldu. Tek bir ülke seçmek benim için her ne kadar zor olsa da Madagaskar ve Etiyopya’nın yeri hep ayrı olarak kalacak. Açıkçası ben çocukla her yere gidilebileceğini düşünüyorum. Şimdiye kadar hiçbir Afrika seyahatimize çocuksuz gitmedik. Tek istisna Ruanda oldu. Orada da goril safarisine 15 yaş altı çocuk alınmadığı için çocuksuz gittik.


Mauritius için Türkiye’den yolculuklarda vize gerekiyor mu? Uçakta ve havaalanında beklentimiz nasıl olsun?
Mauritius Türk vatandaşlarından 30 güne kadar vize istemiyor. THY’nin direk uçuşu ile 10 saatte adaya varıyorsunuz. Uçakta ve havalimanında gayet rahat bir seyahat deneyimi sizleri bekliyor.

Kalacak bölge/otel/yer önerileriniz var mı?
Adada sezon yılın 12 ayı devam ediyor. Dikkat edilmesi gereken tek konu hangi ayda adanın hangi bölgesinde konaklama yapılması gerektiği. Adada her bütçeye uygun oteller mevcut. Oteller plajları kendileri için kapatamadıklarından halk plajları tüm ihtişamıyla adaya gelenlere kapılarını açıyor.

Mauritius’ta toplu taşıma araçlarını kullandınız mı? Farklı araçlar mı düşünmeliyiz?
Toplu taşıma konusu biraz sıkıntılı olabiliyor. Otobüsler klimalı ve klimasız olarak ikiye ayrılıyorlar. Az bir fiyat farkıyla yararlanılabilir. Benim tavsiyem adada gezecekseniz araba kiralamanız. Uygun fiyata araç kiralamak mümkün ve daha pratik.


Çocukların bu farklı ülke deneyimlerine tepkisi/ilgisi nasıl oldu?
Bizim bir oğlumuz var. Kenya’ya taşındığımızda 2 yaşındaydı şu anda 12 yaşına basmak üzere. Kendisi Afrika’yı çok ama çok seviyor. Farklı milletlerden, kültürlerle ilgili deneyimleri onu daha da zenginleştirdi. Her türlü değişikliğe uyum sağlayabilen ve daha da önemlisi farklı ırktan insanlarla kolay iletişim kurabilen bir dünya vatandaşı olarak yetişmesine yol açtı.

Mauritius’ta bebek arabası kullanmak zor olur mu?
Gezeceğiniz yere göre farklılık gösterir ancak genel olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Çocuk dostu restoran, kafe bulmak kolay mı? Bize önereceğiniz yerler var mı?
Adada her türlü mutfak mevcut ve bir çoğunda çocuk menüleri var.

Bazı otellerde konaklama yapmasanız bile restoranlarına rezervasyon ile konuk olabiliyorsunuz. Deniz ürünleri seviyorsanız Ocean Basket, tavuk seviyorsanız Nandos, dünya mutfağı için Mug&Bean, pizza derseniz Mamma Mia ilk aklıma gelenler…


Mauritius çocukla seyahat için uygun, güzel bir şehir mi? Çocukla yapılacak aktiviteler var mı? 
Mauritius çoçuklu aileler için ideal bir tatil yeri. Adada uzun doğa yürüyüşleri hariç ki o da yaşla alakalı, yapılacak kara ve deniz aktiviteleri saymakla bitmez. Adaya gelen çocuklu ailelerin en popüler uğrak yerlerinden birisi Casela Park ve Vanille Nature Park. Bunların yanısıra yunusları izlemeye tekne turlarına katılabilirsiniz. Su altı tekneleriyle okyanusun içindeki güzellikleri keşfedebilirsiniz.
Çocukların yeme-içme düzeni önemli. Ne tür yiyecekleri çocuklar daha çok beğenir/yerler? Biz yeni tatlar arayanlar için ne denememizi önerirsiniz?
Tabii ki çocuklu ailelerin adada bu konuda rahat etmeleri önemli. Az önce bahsettiğim restoranlarda kolaylıkla beğenecekleri seçenekler bulabilirsiniz.

Yeni tatları seviyorsanız adanın Creole yemeklerini mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Adada ayrıca sokak yemekleri de çok meşhur…

Mauritius’ta Konuşma ve yazım dili ne?
Adada resmi dil İngilizce olmasına rağmen adalılar Fransızca konuşmayı tercih ediyorlar. Ayrıca kendi aralarında ada dili olan Creole konuşuyorlar. Turistlerle tabii ki İngilizce konuşuluyor.

Çocuklar orada en çok neyi sever sizce?
Burada ve Afrika’da diğer yaşadığımız ülkelerde de en çok sürekli sokakta oynayabiliyor olmak özellikle küçük yaştaki çocuklar için bulunmaz nimet. Mauritius’ta da tabii ki sürekli denize girebilmek çocukların en sevdiği aktivite oldu.

Afrika’da başınızdan geçen ilginç bir olay olduysa bizimle paylaşır mısınız?
İlk aklıma gelen Kenya’dayken bir babun tarafından saldırıya uğramam. 🙂 Piknik yapmış ve sepetimizi toplayıp tam arabaya yürüyordum ki karşıdan bana doğru koşan yetişkin bir babun gördüm.

Neyse ki bu konularda az çok bilgim olduğundan elimdekileri direk yere bıraktım ve kımıldamadan durdum. Zaten onun da istediği yiyeceklerdi. Sepeti kaptığı gibi gözden kayboldu.


Muhteşem iklim ve deniz dışında Mauritius’ta yaşamanın avantajları neler?
Adaya ben küçük Hindistan diyorum. Bana göre burası Afrika olarak değerlendirilemeyecek kadar farklı bir ülke olarak farklılık gösteriyor.

Adanın en sevdiğim özelliklerinden birisi de her dinden insanın huzur içinde yaşaması ve birbirlerine saygı göstermeleri. Her dinin bayramı şenliklerle kutlanıyor.

Daha önce yaşadığımız Afrika ülkelerinden farklı olarak burada her türlü ihtiyacımızı bulabiliyoruz. Beyaz peynir hariç Türkiye’den birşey taşımıyoruz mesela:)

Seyahat planlama hizmetinizden bahseder misiniz? Neler yapıyorsunuz? Bilgi almak isteyenler size nasıl ulaşabilirler?
Afrika’da deneyimlediğimiz her ülkeye butik turlar düzenliyorum. Arzu edenlere kişiye özel programlar da yapıyorum. Popüler destinasyonlarımız arasında Kenya, Tanzanya, Zanzibar, Uganda var. Yakın gelecekte bunlara Etiyopya, Namibia, Botsvana ve Zambia da katılacak. Mauritius’ta da buradaki yerel bir seyahat acentasıyla işbirliği ile gelecek olan Türk misafirlerimize başta otel olmak üzere transfer ve arzu ederlerse ada turlarını organize ediyorum.

Bilgi almak isteyenler her daim afrika_travel instagram adresinden bana ulaşabilirler.

Nihan’a çok teşekkürler bu güzel bilgiler için. Umarım ilk fırsatta adayı ziyaret etme imkanımız olur…

Not: İlk hariç tüm fotoğraflar Nihan tarafından sağlanmıştır.


Yazar

2 Yorum Var

  1. OOO şahane.. Mauritius'da 2 haftadan biraz uzun zaman geçirmiştik ve gerçekten çok güzeldi. Fakat ben asıl yazarın Afrika'daki ülkelerdeki deneyimini merak ettim, onları da anlatsın ne olur… 🙂

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.