Bebekler için pasaport fotoğrafı çektirmek zor iş. Ne verdiğin komutu anlıyor ne koyduğun şekilde duruyor. İki haftalık olsalar bile kolları, başı istemsizce hareket ediyor.



Geçen hafta Beliz’e pasaport fotğrafı çektirmek için bir stüdyoya gittim. Yol boyunca kanguruda uyuduğu için orada olduğumuz bir saat boyunca keyfi yerindeydi. Bebek arabası gibi birşeyin içine yatırdılar ve belki 30 poz fotoğraf çektiler. Bizim kızın elleri oynamadan durmuyordu, onları ben tuttum; ama bu kez ağzı açıktı. Alt dudağını üste yapıştırıp anında elini tutuyordum; ya da fotoğrafçı kız aynısını yapıyordu. Neyse bir tane kayda değer poz çıktı. İki kulak görünür, gözler açık, ağız kapalı-msı, eller görünmeyecek vaziyette. Fakat kızın yüzü öyle komik çıkmış ki, o gece evde vesikalık ilk resmine bakıp bakıp güldük babasıyla. Affet bizi Beliz…


Kendine pasaport fotoğrafı çektirmek için gelmiş bir Kanada’lı adam, asansördeyken, kızı için 2 hafta boyunca fotoğraf çektirmeye gittiklerini anlattı. Onu duyunca kendimi şanslı hissettim.


Alaz’ın ilk pasaport fotoğrafı 2 haftalıkken çekildi. Yere konulan bir yastığın üzerine yatırdılar. Kafa sabit durmuyor tabii ya sağa ya sola dönüyor. Onlarca poz ardından babası ellerini yastığın kılıfından içeriye sokup kafasını tutmak durumunda kaldı. O nedenle arka fon hafif buruşuk 🙂 Neyse ki sorun çıkmadı, Alaz 1 aylıkken pasaportu elimize ulaştı.

Pasaport fotoğrafı çektirirken, oturabilen bebekler için (4 ay üzeri) Bumbo denilen plastik koltuklar da kullanılabiliyor. Evde kullanıyorsanız bu koltuğu fotoğrafçıya giderken yanınızda götürün.


Okuduğuma göre bazı ülkeler 1 yaş altı bebekler için gözlerin açık olmasını gerekli görmüyor. Hangi ülke için başvuruyorsanız onun kurallarını iyice okumakta fayda var. Türk pasaportu için; bu linke, İngiliz pasaportu için buraya bir gözatın ne özelliklerde fotoğraf isteniyor diye…

Kolay gelsin!


Fotoğraflar: https://www.flickr.com/photos/roxeteer/
https://www.flickr.com/photos/drewleavy/

Yazar

3 Yorum Var

  1. Ay evet bu tam bir dert, ilk 2 aylıkken çektirmiştik daha doğrusu babası evde çekip arka fonu photoshopla oynamış ve de Alman hükümetine kabul ettirebilmiştik ama biz ettik beni okuyan etmesin, artık çok daha sertler, kesinlikle kendi çektiğiniz fotoyu kabul etmiyor hatta belirli fotoğrafçılara yönlendiriyorlar. Neyse ki Türk kimliğinde istemediler.
    Sizin gibi biz de bu fotoğrafa bakıp bakıp gülüyoruz hala aynen şaşkın bir at hırsızı gibi çıkmış bizim kız :)) üstelik o pasaportla tam 7 ülke gezdi 1,5 senede ve kimse de ama burda göz rengi mavi yazıyor neden kahve demedi, foto da kendisine hiç benzemiyor. Her sefer düşünüyorum ya çocuk ticareti yapmak aslında ne kolay diye… 😛 Ay Allah korusun!

    • 🙂 Öyle gerçekten de. Alaz'ın şu 3.5 yaşındaki hali ile 2 haftalık hali arasında dünya kadar fark var. Pasaport kontrol esnasında, oradaki resmi gösterip Alaz'ın nerede olduğunu sorduklarında yerde çantasını sürükleyen Alaz'ı gösteriyoruz, görevliler kendileri gülüyorlar bu duruma. Neyse ki çocuğun bizim olduğuna dair ispat istemiyorlar 🙂

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.