Londra’ya gelmişken Greenwich’teki 0 Meridyenini, Greenwich’e gelmişken de Cutty Sark’ı görmeden dönmeyin.

1869’daki ilk hali

1870’de Londra’yı ilk kez terkeden gemi Şangay’a, Çin’den çay getirmek üzere yola çıkmış. 8 sene boyunca çayı Londra’ya getiren en hızlı gemi olmak için yarışsa da, yapısı hız yapmaya müsait değilmiş.

İlk giriş noktasında, çay yaprağı dolu kutuları gördük. Elbette içleri boştu; ama sanki hafiften bir çay kokusu vardı. Ekran başına oturup geminin tarihçesini öğrendik. Çay taşımacılığı ardından kargo gemisi olmuştu. Melbourne, New York ve Japonya arasında mekik dokuduktan sonra Avustralya’dan yün taşımaya başlamış. Londra’dan Sidney’e 73 günde gitme rekoru kırmış. 1890’larda sahibi için yeterli parayı kazanamadığından bir Portekiz firmasına satılmış. Birinci Dünya Savaşı sırasında batırılacağından korkmuşlar ve bir kaza ardından Cape Town’da 18 ay bakıma alınmış.

1922’de 3750 GBP’ye İngiliz bir zengine satılmış. Restore edildikten sonra öğrenci gemicileri eğitmek için kullanılmış. Birkaç el değiştirdikten sonra 1954’te şimdiki evi Greenwich’e getirilmiş ve ilk haline, çay taşıdığı yıllara uygun restorasyonu yapılmış. 1957 yılında Kraliçe tarafından halkın gezmesi için açılmış. Mayıs 2007’deki yangına dek 15 milyon kişi gezmiş. Biz o haline yetişemedik. 2012’de son restorasyonu tamamlandı, Kraliçe tekrar açılışını yaptı ve bize de Alaz ile gezmek nasip oldu.

2012’de açıldığı son hali

Sabah erken gittiğimizden, bilet sırasında beklemedik; ama biz öğlen çıkarken uzun bir kuyruk vardı dışarıya dek uzanan. Alaz gemi gezeceğimiz için çok sevinçliydi. Rahmi Koç Müzesi’nde tekne bölümünü gezerken uyuması ne şanssızlıktı.

Giriş noktasına ilerlerken

Girdiğimiz kattan yukarıya geçince geniş, boş bir alana çıktık. Kesinlikle yüksek değil, kafanızı çarpabilirsiniz uzun boyluysanız. Bu bölüm daha çok çocuklar için interaktif oyunlar ve oyuncaklarla dolu. Gerçi yetişkinlerin de ilgisini çekiyordu, sadece çocuklar için yapılmış sayılmaz 🙂

Cutty Sark’ı Londra’dan Şangay’a götürmeye çalışıyor
Düğüm atmak için henüz yaşı erken

Birçok yetişkin düğüm konusunu çözmeye çalışıyordu. Alaz sırasını verirse 🙂 Neyse ki güverte temizliği daha çok hoşuna gitti.

Temizlik yapıyor oğlum

O sırada Main Deck’te, kostümlü bir kaptan tarafından sunum yapılacağı anonsu geldi. Biz de güverteye çıktık. Hem soğuktu, hem de Alaz etrafta onca şey varken kaptanı dinlemeye niyetli değildi. Biz de gemicilerin kaldığı kamaraları ve Kaptan Köşkü’nü gezdik. Kaptanın çin porselenleri dahi sergileniyordu.

Kaptan ne yapıyor diye bakıyor 
Şakacı miçolar

Ardından en alt kata indik. Asansör olduğundan bebek arabasıyla gezmek de dert değil. Tuvaletlerin bulunduğu en alt katta, bir de büyük kafe var yiyecek ve içecek bulabileceğimiz.

Öğlen başlayacak çocuk aktiviteleri için masalar hazırlanıyor
Oraya buraya koşturduktan sonra balıkları keşfetti
Altından geçmek ürkütücü, değil mi?
Gemi başlarına takılan figürlerin koleksiyonu 
Deniz kızlarının yanısıra fesli bir Osmanlı Paşa’sı da vardı

Öğle yemeği için dışarıda arkadaşlarımızla buluştuk. Etrafta birçok restoran ve kafe bulunuyor. Ardından çocuklar Greenwich Üniversitesi bahçesinde scooter bindiler. Alaz da kızlardan görüp epey tecrübe kazandı.

Greenwich Üniversitesi

Sabah Cutty Sark’ı gezmeye giderken Thames kıyısının sahilinde oynayan çocuklar vardı. Birkaç saat sonra sahile inelim dediğimizde, gel-gitten ötürü tüm sahil sular altında kalmıştı.

Thames Nehri’nde kürek çekenler ve bir ördek

Cutty Sark için ayrıntılı bilgiyi, açılış saatleri ve giriş ücretini buradan bulabilirsiniz. Greenwich’e bir günlük gezinin birkaç saatini burada geçirmenizi öneririm.

Yazar

2 Yorum Var

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.