(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: “ca-pub-3609483412554063”,
enable_page_level_ads: true
});

Alaz’ı arabadan sonra Lozan’da minibüs, Edremit-İstanbul uçuşunda da uçak tuttu. Bu durum beni hayli üzdü. Oğlumu Yol Tuttu diye yazmıştım, okumadıysanız. Neler yaparım da araç tutmasını engellerim diye araştırdım ve sizlerle de bilgileri paylaşmak istedim.

Çocukların bir kısmında özellikle 2-12 yaş arasında görülen İngilizce’de motion sickness denilen bu durum, vücudun beyne farklı sinyaller göndermesi sonucu oluyormuş; iyi haberse çoğu çocukta ilerleyen yaşlarda kaybolması.

Bebekken bile kusmayan Alaz’la ilk araç tutması başımıza geldiğinde oldukça sakin karşılamış ve soğukkanlı davranmıştım. Annelik içgüdüsü olsa gerek. Doğru olan da oymuş. Panik yapmamalı. Zaten ne yapacağını ve ne olduğunu bilmeyen, zor durumdaki çocuğa olayın olumsuzluğunu yansıtmamamız gerekirmiş.

  • Erken teşhis… Sessiz, sakin oturuyorsa, yorgun ve bitkin görünüyorsa, soğuk terler döküyorsa, kusacak gibi bir hali varsa hemen önlem alın. Arabadaysanız uygun bir yerde durup temiz hava alsın, uçaktaysanız dışarı bakmasını sağlayın. Mümkünse 15 dakika kadar kucağınıza yatırın, alnına soğuk bir mendil koyun.
  • Araba yolculuğunda… Kitap okumak, oyun oynamak yerine yolun ilerisinde bir noktaya odaklanmasını sağlayın. Araç uzaktaki noktaya yaklaştıkça beynin karışık mesajlar alması engellenir.
  • Hava almak… Klimayı açıp yüzüne serin hava üfletmek, gemide veya vapurda güverteye çıkıp temiz hava almak kusmayı engelleyebilir.
  • Koltuk seçerken… Otobüste, trende, uçakta arka yerine ön koltukları tercih edin. Vapurda üst kata oturun. Uçağın kanat hizasını seçin. Mümkünse çocuğun boyunu yükseltip pencereden dışarı bakmasını sağlayın.
  • Dikkatini dağıtmak… Bazen kendi başına sessizce oturmak da mide bulantısını tetikler. Özellikle de midesi bulanacağı aklına gelirse. Birlikte şarkı söylemek, yolculuktan farklı konulardan konuşmak, geçen arabaları saymak, kuşları bulmak gibi oyunlar işe yarar. Yap-boz, kitaplar ve interaktif oyuncaklar pek uygun değil.
  • Karın tokluğu… Yol öncesinde hafif yiyecekler önerin. Mantığa ters gelse de aç olmak mide bulandıran etkenlerden biri.
  • Uyku… Yolculuğu uyku saatine denk getirirseniz uyurken çocukların midesi bulanmaz.
  • Aktiviteyi minimumda tutmak… Koridorda aşağı-yukarı yürümek, koltuğa inip-çıkmak mide bulantısını arttırır. Başı mümkün olduğunda sabit tutmalı.
Bunlar dışında doktorunuz bazı ilaçlar önerebilir. Bu tedbirlere rağmen kusma engellenemezse sık sık az miktarda su içirin, dehidrasyon olmasın.
Ben derim ki, her ihtimale karşı çantamızda içine kusmak için sağlam bir poşet (uçaklarda kağıt torbalar var), ıslak mendil ve yedek üst-baş taşımalı. Zencefilin mide bulantısına iyi geldiği de biliniyor. Zencefilli içecek veya yiyecekler de denenebilir.
Not: Alaz arabada, kendi koltuğunda otururken hiç kusmadı. Mümkünse araç koltuğu kullanmalı.

Kaynak: http://www.babycenter.com/0_motion-sickness_66179.bc?scid=mbtw_post26m_1w&pe=MlVCaTdCWnwyMDEzMDkxNA
Resim: http://www.flickr.com/photos/manueb/

Yazar

14 Yorum Var

  1. Ah bu yol tutma durumları benim çocuğumuda tutuyor bazen gittiğimiz yer kabusa dönebiliyor bizim için araba koltuğuda işe yaramıyor bizde her şekilde kusuyor:( bir an evvel geçsin diye dua ediyorum

  2. bendede oluyor araba tutması çok çok kötü ne önerirsiniz hap aldım pek bi faydası olmadı yaşım 26

  3. Oğlumuzu 15 aylıkken araba tutmaya başladı. Aradan 5 ay geçti, şimdiye kadar bulabildiğimiz en faydalı yöntem, sağ yolcu koltuğunun (yani araba koltuğunun önündeki koltuğun) başlığını çıkararak, oğlumuzun önünü, yani arabanın gittiği yönü görebilmesini sağlamak oldu. Dikkatini yolda tutarak kusmasını büyük ölçüde önlüyoruz sanırım ve umarım.

  4. Benim oglumda 6 aylikken basladi ve su an 3 yasinda hala devam ediyor ; ( bende cok careler arafim ama bulamadim benim oglum uzun mesafede degil cok kisa mesafelerdede kusuyor yani bu durum beni psikolojik yonden o kadar etkilediki hicbiryere cikamiyorum kusacak diye surekli evdeyiz oglumu arabanin gitmesi onemli degil kokusu bile kusturuyor ne yapacagimi bilemiyorum gecer dediler 3 yasi bitti hala gecmedi bir umut bekliyorum

    • aynı dediğiniz şey bende de varmış fakat şuan 16 yaşındayım geçmedi

  5. Ben 29 tasindayim benzin icince gecer dediler onu bile denedim faydasi olmsdi kendim yetmiyomus gibi iki kizim var on
    Larida tutuyor yarin yolculuga cikicam havaalani 25 dakika orasi bile gozumde buyuyor 2 hafta once bulantilarim basladi cok sinirim bozuluyor bu durumda kendimde kotu oldugum icin cocuklara yetemiyorum doktor buze damla ve fitil yazdi faydasini gorursek iyisalkah yazarim metpamit surup gecici olarak fayda ediyor dua edin etrafi batirmadan gidelim😊😀😉😯

  6. Ben 29 tasindayim benzin icince gecer dediler onu bile denedim faydasi olmsdi kendim yetmiyomus gibi iki kizim var on
    Larida tutuyor yarin yolculuga cikicam havaalani 25 dakika orasi bile gozumde buyuyor 2 hafta once bulantilarim basladi cok sinirim bozuluyor bu durumda kendimde kotu oldugum icin cocuklara yetemiyorum doktor buze damla ve fitil yazdi faydasini gorursek iyisalkah yazarim metpamit surup gecici olarak fayda ediyor dua edin etrafi batirmadan gidelim😊😀😉😯

  7. Ben 13 yaşındayım daha 6 yaşlarındayken araba beni tutuyordu hatta çok küçükken bile kapakli da oturuyorum Tekirdağ kapakli corluya gidiyoruz çıkarıyorum yolculuklarda nefret edemiyorum hele bi arabanın bi kokusu olursa bide sıcak olur mafya ediyor benim

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.