Lonely Planet, iyi ki var! Sağolsun bazı şeyleri de o araştırıyor bana okumak düşüyor. Türkçe’ye çevrildi mi bilmiyorum; ama nereye gidecek olsak iş dışı seyahatlerimizde ve keyfi gezilerimizde bir göz atıyorum ‘Travel with Children’ serisine.

Çocukları da alıp yurtdışı seyahati yapılacak en iyi ilk 10 şehri sizlerle paylaşmak isterim:

  • Oaxaca, Meksika: Elbette Türkiye’den Meksika’ya nasıl giderim diyenler olacaktır; ama imkanınız varsa çocukları uzun uçak yolculuklarına çıkarmalı küçüklüklerinden itibaren. Uzay çağındayız artık, öyle değil mi? Oaxaca, yürüyerek gezilebilecek kadar küçük bir şehir yani çocukları o taşıttan bu taşıta bindirmeye gerek kalmayacak. Üstelik renkli meydanları ha babam koşturan çocuklarla doluymuş. Taa oralara gitmişken Güney Amerika turu yapılsa hiç fena olmaz.
  • İstanbul, Türkiye: Biliyorum zaten orada yaşıyoruz, ya da senede birkaç kez akraba ziyaretine gideriz bir tık koyayım yanına demeyelim. Sarayları, müzeleri, camileri, Kapalıçarşı’yı gezdik mi çocuklarla? Yahut Boğaz vapuruna atlayıp Emirgan’a, İstinye’ye, Kavaklar’a gidip balık-ekmek yedik mi? İşte yabancı turistler çoluk çocuk gelip bunları yapıyor dünyalar güzeli şehrimizde. Hatta biz sürekli elma çayı içiyoruz sanıyorlar da ’eminim çocuklar da çok sever’ diye yazmışlar.
  • Londra, İngiltere: Kesinlikle çocuksuz gidilmeyecek bir şehir, bizzat yaşadığım yer olduğundan böyle emin yazıyorum. İstanbul’da bebek arabası kullanmak ne kadar zorsa, Londra’da o kadar kolay. Lonely Planet diyor ki, bir yıl için gelseniz 365 gün yapacak farklı şey bulursunuz. Müzeleri – çocuklar için ayrı bölümleri oluyor genelde -, parkları, bahçeleri, yazları su havuzları, kışları buz kayağı pistleri, tiyatroları, Trafalgar meydanında açıkhava gösterileri, yılbaşı zamanı kurulan Christmas marketleri. Kısaca yok yok bu şehirde çocuklar için. Yeter ki yağmur yağmasın!
  • Los Angeles, Amerika: Biz gittiğimizde Alaz karnımdaydı ve 13 haftalıktı. O nedenle çocukla nereler gezilirmiş diye bakmak aklımın ucundan geçmedi. Amerikan Dream’i gerçekleştirmek için yapabileceğiniz yığınla şey var diye yazmış Lonely Planet. Disneyland, Universal Studios ve Santa Monica başlıca gezilecek yerler. Bana kalırsa çocuklar değil de biraz daha ergenlik çağındakiler daha çok zevk alırlar bu geziden.
  • Vancouver, Kanada: Dünyada yaşanabilecek en iyi şehirlerden biri. Doğal parklar, plajlar, yürüyüş, tırmanma ve bisiklet rotaları ve Rocky Dağları ile doğasever aileler ve çocukları için tatile gidilecek yerlerin başında gelmeli.
  • Lizbon, Portekiz: Nedense Avrupa’nın en mütevazi şehirlerinden biridir bana göre. Hep gitmek isteriz; ama erteleriz! Kalelere çıkan tramvayları, denizcilik geçmişiyle ilgili büyüleyici müzeleri ve akvaryumlar bir de sıcakkanlı halkı çocuklar için iyi bir yer olduğunun kanıtı. Masal kenti Sintra da tren mesafesinde ve mutlaka görülmeliymiş.
  • Kopenhag, Danimarka: Hep gitmek istediğim; ama hep de soğuk olduğunu düşündüğüm güzel şehir. Tivoli bahçeleri, hayvanat bahçesi, saraylar ve müzeler çocukları meşgul tutmaya yetermiş. Şehir merkezinde birçok trafiğe kapalı alan olması koşuşturan çocukları olanların veya bebek arabası kullananların doya doya bakınmalarına olanak verecektir.
  • Singapur: Avustralya’ya gidip gelen annemin dayısından çok duyardım Singapur’un ne kadar temiz ne kadar güzel bir yer olduğunu. Kıtalararası uçakların durak yeridir genelde. Çocukken gözümde canlanırdı o anlattıkça temiz kumlu masmavi denizler, rengarenk balıklar, yemyeşil parklar, gülen çekik gözlü insanlar. Doğruluk payı varmış, öyle bir yermiş Singapur üstelik çok da güvenliymiş. Sentosa Adası, kelebekler parkı, yunusların gölü ve rengarenk sualtı okudukça bu adaya merakımı daha da çok arttırdı.
  • Sidney, Avustralya: İşte bana sorsalar yaşarım diyeceğim yer de soran yok! Şaka bir yana eşimle 7 sene önce kalkıp gittik bakalım yaşanacak yer midir diye. İki hafta sonunda zorla dönmüştüm İstanbul’a. Gökdelenlerdeki işyerlerine deniz kenarından veya parklardan jogging yaparak giden insanların iş çıkışı sörf kıyafetlerini giyip sörf tahtaları ellerinde feribota binip plajlara gittiği tek yerdi o ana dek gördüğüm. Türkiye’deki ailemize uzak olmasa bir an bile düşünmeden gideceğimiz tek yer de diyebilirim. Neyse, ben içimi döker gibi oldum belki birileri duyar diye, Lonely Planet de şöyle yazmış ‘Eğer plajlar, dev yüzme havuzları, feribotlar ve parklar yetmezse akvaryum, Taronga Zoo (zürafalar Opera Binası’nı izler ordan), koala parkı küçüklerin aklını başından alacaktır.’ Hele de kanguru, koala gibi hayvanları canlı canlı elleyip besleyince!
  • Roma, İtalya: Sidney’den sonra ‘Ya burası çekilir mi?’ demeyin. Roma dondurması başlı başına ilk sırayı alabilir 🙂 Üstelik Colosseum, perili yeraltı tünelleri, koşturacak bol meydanlar, su havuzları ve parklar da var. Tabii bir de pizza ve makarna! Mmm… 
Resimler: http://belgineryavuz.blogspot.co.uk/2011/02/istanbula-farkli-bir-bakis.html
http://www.insightguides.com/destinations/europe/england/london/cultural-features/things-to-do-with-kids-in-london
http://www.theqfamilyadventures.com/vancouver-with-kids-adventurous-family-fun-capilano-suspension-bridge/
http://www.excursiopedia.com/en/cities/lisboa/info/In_Lisbon_with_kids
http://thecopenhagenreport.blogspot.co.uk/2007_01_01_archive.html
http://travelwithkids.about.com/od/italy/ss/Sightseeing-in-Rome-With-Kids_7.htm
http://farm6.staticflickr.com/5271/5905398249_2c8882ac03_b.jpg
Yazar

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.