Yakında Amerika’ya uçuyoruz; vardığımız yerle Türkiye arasında 9 saat fark var. Ayrıca Jet Lag için önerileriniz var mı?
H.A.

Benim de son zamanlarda aklımı kurcalayan bir soru bu; çünkü San Fransisko’ya gitmemize bir aydan az bir zaman kaldı. Alaz’ın zaman farkına nasıl tepki göstereceğini ve bu tepkilere karşı neler yapmam gerektiğini araştırmaya başlamıştım.

– Öncelikle uçağa biner binmez saatimizi varılacak şehrin saatine ayarlamalı ve yolda bol bol uyumaya / bebeğimizi uyutmaya çalışmalı. Ana yemek saatleri de ayarlanmalı.

– Doğal gün ışığı Jet Lag’in de ilacı. Yani varılan yerde gün içinde bebeği dışarıya çıkarmalı, özellikle de sabah ve akşamüzeri ya da gündüz uykuları arasında.

– İlk birkaç gün öğle uykularına birlikte yatmalıyız; hem biz de bu sayede yorgun düşmeden adapte oluruz yeni saate. Öğle uykularını evde ne kadar süre uyuyorsa o kadar uyutmalı bebekleri; ‘oh ne güzel uyuyor bırakalım da uyusun’ dememeli, uyandırmalı.

– Evde uygulanan akşam ritüeline devam edilmeli; banyo, kitap, süt vs. hangi sırayla yapılıyorsa akşam yatma saati geldiğinde aynen yapılmalı.

– Gece mutlaka uyanıp cin gibi olacaktır bir ara, tabii biz de! Kalkıp onunla oturup oynamak yerine, anlamasa bile dediklerimizi hala gece olduğunu hatırlatıp yatakta tutmalı mümkün olduğunca.

– Biz büyükler ne kadar çabuk düzen kurup adapte olursak yeni saate bebekler de o kadar çabuk alışır.

– Batıya uçuşlarda saat kazancı olur. Saatlerce yolculuğa rağmen bindiğimizden birkaç saat sonra ineriz aynı gün içinde. Uçakta aralıklı da olsa uyuyan bebeğimiz uçaktan inince hava aydınlık diye bir süre uyanık kalıp daha sonra tekrar uyumak ister ki gece uykusudur onun arzusu. Eğer akşama epey vakit varsa 1-2 saatlik bir uyku dinlenmesine yardımcı olur ve gece uykusuna varılan şehrin saatine göre yatırılır.

– Doğuya doğru uçuşlarda saat hatta gün kaybı olur. Uçak saatini akşama doğru alıp yol boyunca bebeğimize sarılıp uyursak yeni saate uyum sağlamak kolaylaşır. İndiğimizde gün ışığı olur, gündüz uykuları mümkün olduğunca kısa tutulur ve gece uykusuna her zamanki gibi yatırılır.

– Birkaç haftadan uzun süreliğine gitmiyorsak tatile, düzen oturtulup yeni şehre uyum sağlandıktan birkaç gün sonra dönüş yolculuğunun vakti gelecek ve bizi gene adaptasyon süreci ve uykusuz geceler bekleyecek. Tatilde belki de fazla kasıp kuralcı olmak yerine biraz da olayların akışına göre gitmekte fayda var tabii herkes öyle mutlu olacaksa!

Jet Lag hesaplayıcıya göre; bizim SF’ya iniş saatimiz öğleden sonra 3, ilk gün akşam 18:00 ve 20:30 arası ışık açık olmalı (ya da günışığına çıkmalı) ikinci gün ise gece 23:00 ve 01:30 arası ışık açmalıymışız.

* İsviçre ve Türkiye gezilerimizde saat farkı 2’yi aşmamıştı. Biz de Alaz’ı ilk gece Londra saatine göre yatırıp yavaş yavaş günde 15dk – 30 dk geri çekmiştik sabah uyanma ve akşam yatma saatlerini. Hatta bazı geceler akşamüzeri bebek arabasında uyuyup gece bizimle dışarıda 10’a dek kaldığı da oldu. Arada bir birkaç düzensizlikten zarar gelmez. Evimize dönünce bir hafta içinde eski düzenine kavuşur.

Resim: http://www.flickr.com/photos/amysgster/2233200956/

Yazar

4 Yorum Var

    • Öyle oldu bu sene. Hamilelik boyunca evde kalmanın acısını çıkartıyoruz 🙂 Şaka bir yana iş gezileri, düğünler derken 2 Amerika ziyareti yapacağız Temmuz'a dek!

  1. Bu ay sonu bizde orlando yolcusuyuz, bebeğim 15 aylık bakalım uçakta nasıl zaptedeceğiz küçük kaşifi:))

  2. İyi yolculuklar. Döndüğünüzde yorumlarınızı ve önerilerinizi bekleriz.

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.