Blogu yemek bloguna mı çevirdiniz, demeyin. Önce Ülkelerin Yemek Kültürleri isimli yazımı okuyun. Ne kadar çok internasyonel arkadaşın varsa o kadar çok yönde gelişiyorsun bir bakıma. Ben yemek yapmayı sevmem, tanıyanlar bilir. Yapacağım tariflerin okuma süresi 1 dakikayı aşmamalıdır mesela. Fakat Almanca kursunda tanıştığım İtalyan arkadaşın 2 sene önce hem de Almanca çat pat anlatarak verdiği bu tarif, bizim evin ayda 1-2 kez yapılanı oldu.

Alaz: ‘Anne lazanya yapsana. Okulda var, ama en güzelini sen yapıyorsun lazanya restoranı açsana’
Beliz: ‘Bizim okulda da lazanya vardı bugün; ama seninki daha güzel oluyor’
Baba: ‘Eline sağlık, çok güzel olmuş karıcım!’ 

Aile halkının yorumlarıyla ben de orjinali İtalyan bir anneanneden olan bu tarifi size veriyorum. Zor mu? Değil. Sadece azıcık zaman alıyor; ama onun da çaresi var; bakınız son paragraf…
Lazanya için Malzemeler:
  • Birkaç marka denedim en iyisi Barilla lazanya
  • Kıyma
  • Soğan
  • Biber
  • Havuç
  • Domates püresi
  • Salça
  • Sarımsak
  • Kereviz yeşil sapları ve yaprakları – gizli silahım
  • Maydonoz ve diğer baharatlar
  • Beşamel sos için; yağ, un, süt, muskat cevizi ve hindistan cevizi tozu – gizli tat verici
  • Peynir rendesi
Lazanya Yapılışı:
Sebzeleri yıkayıp soy ve sırayla robota atıp un-ufak et. Çocuklar farkına varmadan neler neler yiyecekler!
Yağda soğan, kıyma hangisi önce konuyorsa artık bildiğin gibi kavur. Sırayla diğer rendelenmiş – robottan geçmiş malzemeleri karıştırıp azıcık kavur. En son sulu domates püresi ve üzerine gelecek kadar su ekle, fokurdayınca altını kıs, baharat ekle. Ben elime ne geçerse koyuyorum; tuz, şeker, kimyon, kekik, kırmızı pul biber, karabiber ve en son da maydonoz… Toplam 20-30 dakika pişsin suyunu tam çekmese de olur, hafif sulu kalması iyi…
Beşamel sosu da bildiğin gibi yap – eminim benden daha iyi biliyorsundur. Bilmeyenler için; yağ ısınınca un kat, unun kokusu çıkınca (ne demekse?) yavaş yavaş sütü kat. Kısık ateşte fokurdayıp koyulaşana dek pişir. Altını kapatıp muskat cevizi ve hindistan cevizi tozlarını ilave edip karıştır ve ocaktan al.
Fırını fanlı 180 dereceye getir, ısınsın. Kare ya da dikdörtgen geniş bir fırın kabını * fırın tepsisi olmaz * al. En alta kıymalı sosu dök, üzerine lazanya yapraklarını diz – gerekirse kır, tek kat olması ve üst üste gelmemesi şart – lazanya üzerine beşamel sostan sür her yerine, bembeyaz olacak şekilde. Sonra gene kıymalı harç, lazanya ve sos… Bu şekilde 3 kat yap. En altta kıymalı, en üstte beşamel sos kalacak. Sıralama önemli!
* Püf Noktası:
Eğer soslar susuzsa ya da lazanya Barilla marka değilse, lazanyanın üzerine dek su ekle. Lazanya yapraklarının pişmesi için su şart.
Fırında 15-20 dakika pişir, fokur fokur fokurdasın. Su kalmasın lazanya üzerinde yani. Sonra çıkarıp üzerine bolca peynir rendesi dök. Sos görünmesin o kadar bol… 10 dakika daha ya da üstü kızarana dek fırında pişir.
Notlar:
Ölçü diyeceksen, göz kararı diyeceğim… Mesela; 300 gr kıymaya 1 soğan, 1 havuç, 1 biber, 2 sap kereviz (yurtdışındaki uzun kalın olandan), 1 diş sarımsak gibi… Malzemeyi bu oranda arttırabilirsin. 
Benim çocuklar sözlerinden de anlaşıldığı gibi, lazanyaya bayılıyorlar. Peynir hayatta yemezler(di), kereviz – sarımsak asla, pişmiş biber – havuç cık, soğan ı-ıh… Fakat bunda hepsi rendelenmiş ve sosla, baharatla karışmış olduğundan anlamıyorlar. Ben ‘Hehe kereviz yediniz’ deyince de, gülüp geçiyorlar…
Gelelim zaman meselesine. Kıymalı sosu 2-3 kat fazla yapıp pişirirsen, fazlasını buzluğa atarsın. Geriye beşamel sos yapıp lazanyayı dizmek kalır. Okuduğun gibi aslında bir zorluğu yok; ama hem tat hem görüntü hem de isim açısından leziz… Yanına ne yapsam diyorsan da; bol limonlu, bol yeşilli salata… Bir de kırmızı şarap 🙂
Diğer yurtdışı tarifleri için bu linke bakabilirsin…
Afiyet olsun!
Yazar

4 Yorum Var

  1. Dün gece bizde de aynı menü vardı 🙂 Yemeğe davetlilerimiz vardı ve ben senden ilham alıp lazanya yaptım çünkü gerçekten herkesin sevdiği tek yemek 😀 En yemek seçen çocuk bile yiyor yahu, ne iş.. Hele o içine kattığım kerevizler, yarasıııın!
    Bir ufak not. Ben kıymaya bol domates doğradığım için su ekleme gereği olmuyor ve beşamel sos yerine "sour cream" kullanıyorum, hoş bir tat oluyor ve sanki daha hafif oluyor gibi gibi 😉

    • Beşamel yerine sadece krema, iyi fikir hem daha kolay oluyordur 😀 öyle de deneyeyim. Bizde domates yemeyen biri olduğundan sayıca az görüntüde belirsiz koymak zorunda kalıyorum maalesef…

  2. ıspanaklı grüyerli tart tarifi demişsin ya onu hangi linkten bulacağım yahu, bulamadım! tam benlik gibi geliyor kulağa 😀

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.