Daha gelmedik mi? sorularının ardı arkası kesilmeyecek yıllarca. En güzeli, arkadaki yolcuyu memnun etmek ve üzerimizdeki stresi azaltmak olur sanırım. Elbette bu öneriler çocukların yaşlarına, arabada kaç çocuk olduğuna ve yolun uzunluğuna bağlı olarak değişir. Ben bir genelleme yapayım dedim, sizin başarıya ulaşmış fikirlerinizi de yorumlarda okumak isterim.

  • CD’ye kaydedilmiş kitaplar; 3 yaştan itibaren hemen her çocuk kompleks bir masal dinleyebilirmiş. Satın alabileceğiniz gibi kütüphaneden de kiralanabilen favori çizgi filmlerin masal haline getirilmiş CD’leri arkadaki çocuk yolcuların uzun süre sessiz kalmasını sağlar. Bizdeki durum; 2 yaşında gittiğimiz In the Night Garden (Türkiye’de Gece Bahçesi olarak biliniyor) şovunda, gösterinin kayıtlı CD’sini hediye ettiler. O gün eve dönerken dinlemeye başladık. O gün bu gündür arabaya binince onu dinlemek istiyor, sesini kısarsak bağırıp ‘Anne, sesi aç‘ diyor, eve varınca araba koltuğundan kalkmak istemiyor ‘Daha dinliyoduk ya, bitmedi‘ diyor. Dezavantajına gelince babasına ve bana aynı şeyi dinlemekten bıkkınlık geldi! Henüz kulaklık takabilecek yaşta değil, o nedenle arabanın hoparlörünü sesi sadece arka tarafa versin diye ayarladık. Yolculukların en azından bir saatinde CD dinlediğinden, yol sessiz sedasız geçiyor.
  • Müzik / şarkı CD’leri; tıpkı masal gibi onlar da müzik seven, şarkı dinlemeye ve söylemeye bayılan kıpırdakları hipnotize etmeye yarıyor. Bizdeki durum; son birkaç aydır değişik şarkılar duymak isteyen ve bazılarını söylemeye başlayan Alaz’a, ben ve babası da eşlik edince ortalık okul gezi otobüsüne dönüyor. Ellerini çırpıyor, bacağına vurup ritm tutuyor falan. Bunda son bir senedir gittiğimiz müzik kursunun etkisi olduğundan eminim. Türkçe olarak da Banu Kanıbelli’nin albümünü dinliyoruz sık sık.
  • Yapıştırmalı etiket kitapları; plastik veya kağıt malzemeden yapılmış rengarenk çıkartmalar toddler denilen 1.5-3 yaş grubunun favori aktivitelerinden. Bizdeki durum; Alaz henüz kendisi etiketi kitaptan çıkaramıyor. Yani onun yanında oturmam gerek. Gerçi bu ara herşeyi kendim yapıcam sevdasında olduğundan, bu kitaplar arabada onu sinirlendirebilir. Öte yandan kafe ve restoranlarda en büyük yardımcımız.
  • Manyetik şekiller; küçükler için ideal. Biraz daha büyük çocuklar için manyetik rakamlar veya harfler kelime türetmek, isim yazmak, resim yapmak için kullanılabilir. Biz henüz bu oyunu denemedik.
  • Pastel boyalar; açılabilen masa varsa, üzerine yağlı kağıt yerleştirmeyi öneriyorlar. Böylece boyaları sürekli yerden toplamak zorunda kalmazmışız. Yolda gördüğümüz şeylerin resimlerini yapmayı önerebilirsiniz; kuş, ağaç, trafik lambası gibi.
  • Sürpriz hediyeler; evde son zamanlarda oynamadığı birkaç küçük oyuncak veya ucuza alınmış birkaç değişik oyuncak paketlenip hediye olarak yolculuğun farklı zamanlarında verilir. Paket üzerine paket yaparsak daha uzun sürede açacağından işin içine heyecan katar. Bizdeki durum; Alaz ‘Anne aç!‘ dediğinden pek fazla paket kağıdı kullanmam gerekmiyor henüz. Eski oyuncaklarını hatırlıyor; ama gene de yeniymiş gibi uzun süre (5-10 dakika) oynuyor.
  • Baloncuklar; trafik sıkıştığında ya da araç içinde beklemek durumunda kaldığımızda baloncuk üflemek ortalığı şenlendiriyor. Pencereden dışarı uçuşan köpükleri diğer arabalardaki yolcular da gülümseyerek izliyor. Kısaca, her yaş grubunu eğlendirmek için uygun.
  • Sesli oyuncaklar; teknoloji sağolsun minik cep telefonlarından laptoplara, birçok farklı ses ve ışık çıkaran oyuncaklar günü kurtarıyor. Çıkan sesler sürücünün sinirlerini bozmadığı müddetçe tabii!
  • Kitaplar ve dergiler; her yolculuk öncesi yeni bir kitap alırız Alaz’a. Önce defalarca bana veya babasına okuttururdu, şimdi konuyu anlayınca kendisi okuyormuş gibi yapıyor. Çizgi filmlerin aktivite dergileri de öyle. Hem içinden mutlaka ufak tefek oyuncak çıkıyor hem de sayfalarca rengarenk resimler bulunuyor. Bazen arka koltukta açmış dergisini okuyor usul usul. O halini görünce gözlerim yaşarıyor!
  • Cep telefonları; yukarıda saydığım yöntemler bitmiş; ama henüz yol bitmemişse cep telefonu içindeki oyunlar son çare. Hangi oyunlar derseniz, farklı yaşlara uygun oyun listesini Çocukla Yolculuk İçin En İyi iPhone Uygulamaları yazımda bulabilirsiniz. Tamam; ama telefonu verince onu bunu siliyor, abuk subuk yerlere giriyor dersen Başka Anne’nin bu konudaki uyarılarını okuyabilirsin. Bizdeki durum; cep telefonuyla 20 dakika kadar oyalanıp tüm oyunları bitirince, telefona sarılıp dinleniyor. Yok eğer oyunlar bitmediyse ve ben telefonu geri istersem ya da o oyundayken biri beni ararsa, kıyamet kopuyor!
Öğle uykusu uyuyan miniklerin uyku saatinde yola çıkmak da bizim çok sık kullandığımız bir çözüm. Daha büyük yaşlardaki çocuklar için; yaşa uygun kitap, el feneri (gece yolculuklarında ışık oyunları yapmak için), elektronik oyunlar – Nintendo gibi,  hatta film izlemek için iPad önerilir.
Tabii iki saat arayla mola vermek hem çocukların hareket edip koşturması hem sürücünün dinlenmesi açısından önemli. Bebekle Araba Yolculukları ve Yola Hazırlık yazılarım da bu konuda yardımcı olacaktır.
Yazar

4 Yorum Var

  1. Her yazınızın takipçisiyim. Benim de 9. ayını yeni doldurmuş bir bebeğim var ve biz de sizin kadar olmasa da şartlarımız el verdiği ölçüde geziyoruz. Gerçekten çok yararlı bilgiler paylaşıyorsunuz.
    Bol seyahatli günler diliyorum. Sevgiler

  2. İstanbul gezimiz icin arama yaparken blogunuzu kesfettim gezgin bir anne olarak bayildim yazilarinizi arsivden okumaya basladim..kolay gelsin takipteyiim 😉

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.