İlk kez denizle veya havuzla tanışacak bebeklere ve çocuklara yüzme konusunda bilgi vermek bana düşmez; ama gene de oğlum henüz 6 aylıkken başladığımız yüzme kurslarımızdan edindiğim tecrübeleri ve bu konudaki tavsiyelerimi yazmazsam olmaz.

  • Genelde 12 haftadan küçük bebeklerin denize ve havuza girmesi önerilmemekte.
  • 6 aydan küçük bebekler refleks olarak nefeslerini suyun altında tutabilirler yani su yutmazlar. Altıncı aydan sonra bu yeteneklerini kaybederler.
  • İlk defa havuza girecek bir bebek için ideal su sıcaklığı en az 25 derece olmalı. Bebek üç aydan küçükse 30 derece olmalı, suya alışması açısından.
  • Küçük bebekler için vücut sıcaklığını koruyan mayolardan, yani dalış kıyafeti malzemesinden olan bir mayo edinmenizi öneririm. Ben kışın havuzda ve deniz suyunun soğuk olduğu zamanlarda hala kullanıyorum; oğlumu hem güneşin zararlı ışınlarından koruyor hem de vücudunu diğer mayolara göre sıcak tutuyor. 
  • Bebekler süt içtikten sonra suya girmek için en az yarım saat beklese iyi olur.
  • Havuza/denize girmeden az önce yüzme bezi bağlamalı. Ben Huggies Little Swimmers kullandım. Evde bağlayayım havuza/denize dek idare etsin demeyin, Huggies yüzme bezi, sıvıyı geçiriyor.
  • Bebeklerin suya girmesi için aşılarının tamamlanması gerekmiyormuş. Oğlumu ilk aşılarından sonra 13 haftalıkken denize soktum. Henüz 2 aylıkken annem beni denize sokmuş, falan filan.
  • Havuza yalnız gidiyorsanız, bebek bezi değiştirme yeri, bebeğin oturabileceği veya içinde durabileceği park yatak tarzı gereçlerin olup olmadığını sorun. Yoksa araç koltuğunu yanınıza alın.
  • Havuza gitmeden önce kendi mayonuzu içinize giyin.
  • En az üç havlu alın; biri havuz/deniz sonrası sarmak için, diğeri duş sonrası kurulamak için, sonuncusu da kendinize.
  • Bebekleri suda en fazla 30 dakika tutun. Çabuk dehidrasyona maruz kalırlar ve vücut sıcaklıklarını uzun süre koruyamazlar. Bizim dersler de 30 dakika.
  • Bebeklere uygun, 50 koruma faktörü olan bir güneş kremi kullanın.
  • Yüzme ardından bebekse süt, çocuksa su teklif edin. Oğlumu giydirip hemen emzirirdim. Zaten eve dönüş yolunda uyuyakalırdı.
  • Havuz/deniz sonrası üzerini değiştirirken ağlayacaktır, hazırlıklı olun. Hem çok yorgun, muhtemelen susamış ve/veya acıkmış olacağından. Oğlum hala mızmızlanır; ama artık şarkı söyleyip veya eline atıştırmalık yiyecek verip oyalayabiliyorum.
  • Yazın öğle vakti denize/açık havuza gitmeyin. Saat 11:00 – 15:00 arası güneş ışınlarından kendinizi ve çocuklarınızı koruyun.
  • Oyuncaklarla ve oyunla suda vakit geçirmeyi cazip hale getirin.
  • Suya girerken ve suda bulunduğunuz süre boyunca bebeğinize sıkı sıkı sarılın, rahat olun, gülümseyin ve onunla konuşun. Tedirgin olursanız o da olacaktır.
  • Sudayken bazen bebeğiniz elinizden kaçacak, su yutacak veya ayağınız sendeleyecektir. Normaldir, telaş yapmayın.
  • Suya girdiği andan itibaren suyu sevmediyse, korkuyorsa veya ağlıyorsa zorlamayın, başka bir zaman tekrar deneyin.
  • Çocuklar ne kadar küçük yaşta deniz veya havuz ile tanışırsa, yüzmeyi o kadar kolay öğrenecek ve sudan korkmayacaktır.
  • Her yaşta yüzmenin sağlığa katkısı sayısız olsa da havuzun/denizin tehlikelerini gözardı etmemeli ve çocukları kesinlikle suda yalnız bırakmamalı.
Son resim: http://www.flickr.com/photos/jenpilot/
Yazar

10 Yorum Var

  1. 50 faktör güneş kremi yuksek, bebekler icin 30 faktör oneriliyor..

  2. Koruma faktörü arttıkça bebeklerin daha çok kimyasal maddeye maruz kaldığı bilimsel bir gerçek.30 faktörlük bir koruma bebekler için ideal.

  3. 30 faktoru bizim dr umuz onerdi .30 faktor %95 korurken 50 faktor sad3ce %98 koruyormus bu yuzde 3 luk fark icin kullanilan kimyasallar cok daha fazlaymis.Bu nedenle gereksiz dedi

  4. Merhaba, yazınız ve önerileriniz için teşekkürler. Oğlum 2 yaşında, ilk kez denize girecek. Merakla tüm yazıları okuyorum.Güneş kremi konusunda bir şeyler söylemek istiyorum. Güneş kremi seçerken sadece faktörüne bakmamak lazım. Özellikle içeriğine de bakmak lazım. Faktörünün yüksek olması en yüksek korumaya sahip olduğu anlamına maalesef gelmiyor. Ülkemizde bu konuda bilgi eksikliği olduğunu düşünüyorum.Faktörün belirlenmesi tamamen cildinizin güneşe çıktığınız anda ne kadar sürede yanmaya başladığınızla alakası var. yani 15 de olsa 50 de olsa, belli aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir. Hesaplama yapılırken tüm bunlar göz önünde bulundurulup uygun faktör belirlenmeli. Çocuklarımız için kullanacağımız ürünler de kesinlikle Paraben içermemeli.

  5. merhabalar güneş kremi hakkında benimde söylemek istediklerim var güneş kremi çok fazla sürmemek gerek güneşin yararlı ışınlarından bebek mahrum kalıyor. az az güneşe suya sokun uzun süre durmasın yetişkinler için bile d vitamini almak açısından güneş kremi tavsiye edilmiyor daha el yapımı doğal kremler kullanılmalı ve çok fazla kimyasal içeriyorlar zaten bir güneşimiz var kremlerle de ondan alacağımız en önemli olan d vitamininden mahrum kalıyoruz. ayrıca güneş tepedeyken 12 gibi güneşten alınan vitamin d1 iken daha geç saatlerde alınan d2 d3 olarak değişebiliyor. kısaca güneşe her vakit öğlende dahil çıkılmalı her saatte güneşin verdiği vitamin çeşitleri değişiyor. oranları da az ama her vakitte durmasında faydasi var. bizleri bilerek güneşten uzaklaştırmaya faydalanmamak ilaclara mahkum olmamız için uğraşılıyor bu oyuna gelmeyelim tabi yakmadan güneşin altında çocuklarımızı az ve sık benim fikrim bu

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.