Bir önceki yazımda çocukların gözlerinin ilk 10 sene çok iyi korunması gerektiğinden bahsetmiştim. Bu sebeple dışarı çıkarken, özellikle güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanmaları şart.



Çocuklar için güneş gözlüğü satın alırken nelere dikkat etmeli?

  • UVA ve UVB ışınlarını %99-%100 engelleyen bir gözlük olmalı…

Genelde gözlüklerin etiketinde UVR koruma oranı belirtilir. Gözlük, cildin ne kadar büyük kısmını kaplarsa o kadar iyi. Geniş camlı ve yüzü saran modelleri tercih edin.

  • Gözlük camı oyunlara, parklara dayanıklı olmalı…

Çocuktur, elbet koşar, ayağı takılır, düşer. Güneş gözlüğü bu aktif yaşama uygun olmalı. Darbeye dayanıklı, çizilmez gözlük camları ve çerçevesinden çıkmayacak lensler tercih edilmeli. Doktor tarafından önerilmedikçe cam yerine plastik gözlük camı (lens) kullanmak daha güvenli olur. Çerçeveler esnek olmalı; ama kırılmamalı. Gözlükler yüze iyice oturmalı.


Alaz’a son aldığım güneş gözlüğü, markanın 5-7 yaş çocuklar için üretilmiş playground yani oyun parkı modeli. Çerçevesini çekiştirip esnetiyor, erkek çocuk diye midir zaten yerinde durmuyor. Alaz’a dayanacağını umuyorum.


  • Kendi gözlüklerini seçmelerine izin verin…

Gözlüğü takacak olan biz değiliz, o sebeple kendilerinin seçmelerine veya istedikleri gözlük hakkında yorumda bulunmalarına izin verin. Yaşı büyük çocuklar özellikle, kendileri seçtikleri bir şeyi daha çok kullanılırlar.


Bense gözlüğün seçimini tamamen Alaz’a bırakmadım açıkçası. Sadece mavi rengi tercih ettiğini biliyorum. Beğendiğim ve ona uygun olan iki modeli gösterdim, birini seçti. Çok da seviniyor takarken. UV ışınlarının korumasından bahsetsem hiçbir şey anlamaz, iki yanı arabalı/uçaklı uyduruk birşey seçerdi aksi takdirde. Çocuğun yaşına uygun açıklama ve seçim yapabilirsiniz bu konuda.


  • Gözlükleri iyice inceleyin…

Gözlük lenslerinin çizilmemiş olmasına, kulaklara gelen bölümün çarpık çurpuk olmamasına dikkat edin. Görüşü etkileyecek bir kusur bulunmaması için iyice inceleyin. Küçük çocuklar, gözlükteki kusurları anlamazlar ve bu yüzden şikayet etmezler. Satın almadan önce bunlara dikkat etmek ebeveynlerin görevi.


  • Sadece gözlük yetmez…

Güneş gözlükleri, gözlük camına gelen ışınları engeller. Göz çevresini hala korumak gerekir. Gözlüğün üzerinden ve yanlarından gelen ışınlar ile kardan, sudan ve kumdan yansıyan ışınlar da engellenmelidir. Bu sebeple genişçe bir şapka takılması yukarıdan ve yanlardan gelen güneş ışınlarını engellemesi adına çok uygun olur. Enseyi ve boynu koruyan tarzda şapkalar daha da güzel olur. Güneşin yoğun saatlerinden kaçınarak, sabah 10 ve öğleden sonra 2 arasında gölgede kalmak cilt için iyi bir korunma yöntemidir. Oysa ki gözler için sabah 8 ve 10 arası ile öğleden sonra 2 ve 4 arası güneşten kaçınmak gerekir. Bu saatlerde ışınlar farklı açılardan gelerek öğle saatlerinde gözlerin maruz kaldığı UV miktarını iki katına çıkartır.


  • Gözlüğün gözde kalmasını sağlayın…

Bunun için çocukların gözlüğü sevmesi, başkalarını da gözlük takarken görmesi önemlidir. Beliz’in abisini takarken görüp özenmesi, Alaz’ın babasını görüp özenmesi, gibi… Hoşuna gidecek bir gözlük kordonu da kullanmasını sağlayabilir.


  • Solaryum tehlikesine dikkat…

Solaryumu, hızla bronz bir tene kavuşmak isteyen yaşı büyük çocuklar ve gençler tercih ediyorlar. İtiraf edeyim ben de girmiştim bir ara! Fakat bazıları, göz çevresinin beyaz kalmaması için solaryum esnasında verilen gözlüğü çıkarıyorlarmış. Bu şekilde gözler yanabilir, aman dikkat!

Resim: https://www.flickr.com/photos/defoor/



Yazar

2 Yorum Var

  1. Tam zamanıdır bu işteeee :))) pazar günü defne kıpır kıpırdı bi türlü gidip gözlük bakamamıştım ama araştırmadığım için de içim rahat değildi bu notlarla bu haftasonu gözlük almayaa :))

  2. Tam zamanıdır bu işteeee :))) pazar günü defne kıpır kıpırdı bi türlü gidip gözlük bakamamıştım ama araştırmadığım için de içim rahat değildi bu notlarla bu haftasonu gözlük almayaa :))

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.