İnsan hasta olmadan sağlığın değerini anlamıyor. İşte öyle haftalardan birindeyim. Yakında çıkacağımız kış seyahati için çocukların ilaçlarını kontrol ederken, tarihi geçmiş veya azalmış olanları ayıklarken seyahat ilaçlarını önceden bloga yazmadığımı farkettim.

Çocuklara ilaç

Ben gerekli ilaçların uçağa, el bagajına alınması taraftarıyım. Özellikle de 2 saati aşan yolculuklarda. Burun tıkanıklığı, kulakları da etkilediğinden uçuşta oldukça problemli bir durum. Aynı şekilde aniden yükselen ateşin seyahatteki en uygun çözümü, ağrı kesici – ateş düşürücü bir şurup ile geçici rahatlama sağlamak olur. Seyahatte hastalanmayı biz yetişkinler bile kaldıramıyorken, küçücük çocuklar ne yapsın, değil mi?

Otobüs, araba ve tren yolculuklarında hatta Türkiye içindeki uçuşlarda 100 ml sıvı kısıtlaması problem olmuyor; ama yurt dışı uçuşlarında bu miktarı göz önüne almanızı öneririm. Özellikle Amerika uçuşlarında, ekstra dikkat! Evde ilaçları şeffaf bir poşette hazırlarsanız havaalanında telaş olmaz. Ben genelde İkea’nın zipli poşetlerini kullanıyorum bu durumlarda. Aksa bile sorun olmuyor.

Çocuklar için yanımda taşıdığım olmazsa olmaz ilaçlar;

  1. Calpol veya İbuprofen ateş düşürücü/ağrı kesici şurup – bunların tek kullanımlık versiyonları satılıyordu İngiltere’deyken ne güzel…
  2. Burun damlası, solüsyon ve/veya spray.
  3. Pişik önleyici krem, sudocrem.
  4. Termometre, el çantasına almasanız da bavulunuzda bulunsun. Bakınız unutunca başıma neler gelmişti?
  5. Olbas, mentollü burun açıcı. Alaz’ın bebekliğinden beri mendile, birkaç damla döküp yatağın kenarına gizliyorum. Ferahlatıyor beni bile. Yanımdan ayırmıyorum bu sebeple.
  6. Vicks, çocuklara uygun olanı. Alaz’ın öksürükleri meşhurdur. Bu sebeple yatarken ayaklarının altına sürüyorum. Yüzüne veya vücuduna sürmüyorum. (Güncelleme: Vicks’in 2 yaş altındaki çocuklarda ölüm sebebi olduğu söyleniyor, lütfen kullanırken dikkatli olun, doktora danışın.)
  7. Arnica, hepsi içinde favorim. Bir yerini çarptığı an bu kremi sürüyorum. Morarmıyor, ağrısını dindiriyor. Bitkisel olduğu için ve Beliz günde 3-5 kez kafasını bir yerlere çarptığı için sürekli kullanıyorum.

Bunlar benim yanımda taşıdıklarım. Hamileyken veya Alaz’ı araç tutuyorken, zencefilli şekerler de taşırdım. Böyle bir poşeti evde hazırladıktan sonra, havaalanı güvenlik kontrolünden geçerken çantanızdan çıkarmayı unutmayın.


Bebekle uçak yolculukları için şu yazıma da bakabilirsiniz.


İyi yolculuklar…


Not: Bunlar doktor tavsiyesi değil, benim kişisel görüşümdür.

GÜNCELLEME NOTU:


Yazıma ve fotoğrafa ‘Aman Calpol kullanma!’ diye çok fazla yorum geldi. Ben sağlıkçı değilim. Doktorun verdiği ilacı öyle çok sorgulamam. Aynı zamanda ilaç kullanma taraftarı da değilim, sanıyorum İngiltere’ye gittiğimden beri son 10 senedir, ağrı kesici haricinde hiç ilaç kullanmadım. Antibiyotik eve sokmam. Çocuklara da gerekli olmadıkça ilaç vermiyorum. 
İngiltere’deki doktorlar, ilk sene bebeklere Calpol şurup önerir, daha sonra veya ağır şartlarda Ibuprofen verirler paracetamol ile dönüşümlü kullanılsın diye. İsviçre’de doğum sonrası hastaneden çıkarken bebeğe acil durumda vermemiz gerekirse diye Dafalgan fitil verdiler. Ben Alaz’a hiç fitil kullanmadım; çünkü İngiltere’de önerilmez. Beliz birkaç kez ateşlendi. Hem klinikteki doktoru, hem de hastanedeki acil doktorları yine Dafalgan verdiler. Dafalgan da bir paracetamol. Ben hangisi iyi, hangisi kötü bilmiyorum. Ülkelere göre tecrübem bu kadar, bu sebeple açıklama yapmak istedim. Ağrı kesici/ateş düşürücü olarak doktorunuz ne veriyorsa, aklınıza hangisi yatıyorsa onu kullanın. Teşekkürler…

Yazar

4 Yorum Var

  1. Aman Deniz Vicks özellikle bebeklerde çok çok zararlı lütfen hemen çıkart onu çantandan. İlerde astımla birebir ilişkisi olduğu ve ayak altına bile olsa kesinlikle kullanılmaması gerektiği bak şu makalede: http://www.cbc.ca/news/technology/avoid-applying-vicks-vaporub-to-babies-pediatricians-say-1.845457
    Almanya'da doktorlar özellikle uyarıyor vicks'in 2 yaş altında kesinlikle kullanılmaması gerektiğini..
    Aynı şekilde "paracetamol" de artık kesinlikle kullanılmıyor, senin de yazdığın içinde "ibuprofen" olan ateş düşürücüler kullanılıyor (2 sene öncesine dek paracetamol ile ibu karıştırılıyordu ama artık bunu da kesinlikle önermiyorlar)
    Çantan çok pratik ama buruna odaklanmışsın anladığım kadarıyla kış tatiline gidiyorsunuz, yoksa heralde böcek sokmaları ve kaşıntılara karşı bir krem, güneş yanıklarına karşı bir krem ve de ufak bir yara bandı, gazlı bez vs içeren ilkyardım çantası da olurdu 😀 Kendimi şerlok gibi hissettim! İyi tatillerrrr!

    • Evet benim sevgili kocam Türkiye hasretiyle yandığından güneş kremi içeren bir tatil olmayacak ne yazık. Tenden ötürü bizde yanık da olmuyor zaten, o da nedir? 🙂 İlavelerin için teşekkürler…

      Bu Vicks olayı böyleyse biz yandık. Çocukken her hastalandığımızda annem sırtı/göğsü vikis-lerdi 🙂 Neyse ki kardeşimle ben şanslıymışız, henüz astım olmadık! Annecim duydun mu?

      Paracetamol ile ilgili açıklamayı yukarda yaptım. İsviçre'de anında Dafalgan veriliyor.

  2. Hem gezgin anne'nin kardeşi hem de bir eczacı olarak ben de yorum yapayım 🙂 1,5 yaşında bir kız çocugu annesi olarak ben de minimum ilaç kullanma taraftarıyım.sadece parasetamol değil ibuprofen grubunda da hem de sık olarak görülen yan etkilerin başında gastrointestinal sistem kanamaları var.ayrıca 6 aydan küçük ve 7 kg'dan az olan bebeklerde kullanılamıyor.Aslında çok gerekmedikçe hiç bir ilacın kullanılmaması en iyisi..
    Ve son olarak nette haber yapılan herşey de çok doğru olmayabiliyor . Bu konuyu haber yapan İspanya Coruna Üniversitesi'nin son 8 yılda astım ile ilgili yaptığı 3 çalışmasında parasetamol yer almıyormuş.Aşağıdaki linkte bir uzman doktor ve bir de Çocuk Alerji ve Astım Uzmanı bir doktorun konu ile ilgili görüşleri var.Haksız da değil gibiler.

    http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/calpol-astim-yapiyor-mu/916
    Bu arada ogrenen anne'nin de sıkı takipçisiyim 🙂
    Sevgiler

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.