Yeni bebek öncesi herkes ne kadar çok uykusuz kalacağınızdan bahseder durur. Uyku depola diye tembihlerler, sanki depolamak mümkünmüş gibi… 2 yaşındaysa çoğu küçük çocuk artık deliksiz uyuyordur. Yine de arada bir geceleri uyanmaya devam eder 4 yaşa dek…

Fransa’da gece eksik kalan uykunun devamı…

Ya yeni öğrendiği korku hissidir fantezi ve gerçeği ayırt edemediğinden, ya gece tuvalet eğitimine başlayan annenin uyandırmasıdır gecenin bir vakti uykuya dalamaz. Hiçbirşey olmasa bile ya ışığı aç, ya üstümü ört, ya su ver, der. Çocuk uyanmasa bile, anne olan insan gecenin bir vakti uyandığında dur bakayım üzeri açılmış mı, terlemiş mi, yataktan düşmüş mü gibi düşünceleri kovamaz ve uykunun arasında kalkıp bir dolanır evi…

Evlerde bile durum böyleyken seyahatlerde, otellerde, başkalarının evinde kaldığımızda neler olur? Yılbaşı tatili öncesinde yazacaklarım işinize yarar belki?

İngiliz uyku uzmanından notlar:

Tatildeyken yabancı bir odada / evde uyku problemini nasıl çözeriz?

  • Ev kokan bir örtü, battaniye, yatağında bulundurduğu yumuşak oyuncağı yanınızda getirin.
  • Kalacağınız odaya ilk kez yatma amaçlı girmeyin, yani gecenin bir vakti varmayın. Bir süre odayı incelemesine, oynamasına, keşfetmesine izin verin.
  • Evdeki rutini uygulasanız bile ilk birkaç gece uykusuz geçebilir.
  • Uyku öncesinde on dakikayı aşmayan ılık banyo vücut sıcaklığını düşürüp melatonin salgılanmasını arttırır.
  • İlk gece nasıl uyursa devamında da onu isteyebilir; televizyon izlemesine izin verirseniz veya kendi yatağınızda yatırırsanız sonraki günlerde de aynısını yapmanızı isteyecektir. Evdeki rutine bağlı kalın. (Buraya bir parantez açıyorum ve diyorum ki, Alaz ile İtalya’ya gittiğimizde her akşam odaya dönüşte Youtube’dan çizgi film açmamızı istemişti. Evde uyku öncesi televizyon izlemeyen çocuktur halbuki. Belki de farkında olmadan ilk gece birşey izlettik ve o da her gece istedi? Aile ziyaretlerinde de bizimle birlikte yatıyor; ama eve dönünce ilk geceden itibaren kendi yatağında yatacağını sık sık tekrarlıyoruz ve dönüşte sorun olmuyor.)
  • Eğer tatildeyken uyku saati, rutini, şekli değiştiyse panik yapmayın. Eve döner dönmez eski rutini devam ettirin. Eğer kararlı davranırsanız en fazla birkaç gün içinde tatil öncesi, eski günlere döner.

Peki ya Jetlag? Çocuklar saat farkına nasıl tepki verir?

  • Gideceğiniz şehrin saatine en kısa sürede adapte olmaya çalışın.
  • Yemek saatleri için ilk günlerde evin bulunduğu saat dilimini esas alın.
  • Her sabah aynı saatte uyanmaya dikkat edin. Böylece yemek ve uyku saatleri de düzene girecektir.
  • Batıdan doğuya yolculuklara uyanmak güç olacağından saat kurun.
  • 1-2 saat farkı olan yere (örneğin Avrupa’ya) yolculuk yapacaksanız evin saatine sadık kalın, boşu boşuna kısa süreliğine çocukların vücut saatini karıştırmayın.
Haydi iyi tatiller…
Not: Yazımı beğendiyseniz veya başkalarının işine yarayacağını düşünüyorsanız, lütfen paylaşın… Teşekkürler!
Yazar

3 Yorum Var

  1. merhaba,

    blogunuzu keyifle takip ediyorum. biz de 10 aylık olan kızımla doğduğundan beri seyahat ettik çok kez. istanbul'dan avrupa'ya gidip geliyoruz ara sıra ve birçok yurtiçi seyahat. 6. aya kadar her şey çok rahatken artık uçak yolculuğu öncesi stres yapmaya başladım, çünkü ağlamalar da başladı. 2015 planlarımızda da amerika seyahati var mayıs ayında. şimdiden jetlag için endişelenmeye başladım ben. hatta, gitmesek mi, diye de düşünüyorum. alaz'ın jetlag sonrası uyku sıkıntısından bahsettiğiniz yazınızı da okudum ve 1 ay sürmesi planlanan tatil sonrası kızımın uyku düzeni uzun süre düzelmeyecek diye korkuyorum açıkçası. sizde uzun sürdü mü düzelmesi, merak ediyorum. kızım benimle yatıyor, bunun avantaj olacağını düşünüyorum, ama emin de değilim…

    zeynep

    • Merhaba Zeynep,

      Stresiniz kızınızı da etkiler, rahat olun. Artık ağlama sebeplerini de aşağı yukarı tahmin ediyorsunuzdur, ona göre önleminizi alın uçak yolculuğu öncesinde. Uçağa binene dek mümkünse uyanık tutup uçakta uyumasını sağlayın, karnı tok olsun, yorgunsa sling kullanın ve size bakacak şekilde yerleştirin. Uçak kalkarken ve inerken emzirin veya süt/su verin ki kulakları acımasın. Yarın Amerika'ya uçuşla ilgili bir yazım yayınlanacak, oradaki linklere de bakabilirsiniz.
      Amerika çok uzak, ben kendim bile bir haftada ancak kendime gelebiliyorum. Gece emmesini kesmiştim Amerika öncesinde örneğin; ama saat farkı olunca Amerika'da gece emzirdim, beraber uyudum. Dönünce de bir hafta 10 gün tam düzen oturmuyor. Tabii çocuğuna da bağlı. Siz düzene girdiğinizde onlar da girer. İstikrar önemli. Tatillerde Alaz hep bizimle uyur; ama eve döner dönmez kendi yatağında uyuturduk ve öyle alıştı.
      Bizden daha kolay adapte oluyorlar merak etmeyin.
      Sevgiler, Deniz

  2. teşekkür ediyorum; amerika seyahatimiz sonrası (daha zaman var ama olsun) jetlag tecrübemizi de yazarım.

    sevgiler,
    zeynep

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.