http://www.flickr.com/photos/anaericamm/

Herşey dahil oteller, yazlıkta tatiller, akraba ziyaretleri çocuklarla geziyoruz; ama ya güzel bir şehir gezmek olsa amaç, mesela Barselona gibi?

2004 yılında ilk yurtdışı seyahatimi İspanya’nın güzel şehri Barselona’ya yaptım. Neden Barselona’yı seçtim? Çünkü… Ekim ayı olmasına rağmen hava ılıktı, Gaudi başta olmak üzere sokakta dahi birçok mimari güzellik vardı, müzeleri olduğu kadar meydanları da güzeldi, deniz kıyısındaydı ve kilometrelerce kumsalı vardı, kısacası açıkhavada yapılacak ve görülecek çok şey vardı. Bu nedenlerden ötürü belki de çocukla gidilecek en iyi şehirlerin başında Barselona gelmeli bence.

Plajda vakit geçirmek, denize girmek ve kumla oynamak isteyen minikler birkaç günü sahil kıyısında geçirirken büyükler de yol yorgunluğunu atabilir. Yatmaktan sıkılınca da şehrin sayısız aile dostu atraksiyonları yapılabilir:

  • Tibidabo tepesine çıkmak gibi. Şehir merkezinden yolculuk tramvay ve finüküler gerektirdiğinden çocuklar için sadece ulaşım bile eğlenceli olacaktır. Tibidabo Eğlence Parkı dünyanın en eskilerinden, 100 yıllık bir geçmişi var. Birçok oyuncak olduğu gibi şehir manzarası da muhteşem, yazının başındaki resimde görüldüğü üzere. Eski kilise de gezilebiliyor. Zamanı unutup saatler geçirmek mümkün olduğundan son tramvayı kaçırmayın.
  • Poble Espanyol sayesinde İspanya’nın farklı dönemlere ait evleri, sokakları, meydanları, kafe ve dükkanları gezilebilir bu açıkhava müzesinde. Orayı gezerken sırt çantasına yerleştirdiği çocuğuyla gezen bir adam vardı ve çantanın her bir noktasından çocuk eşyaları sarkmaktaydı.
  • Museu de la Xocolata yani Çikolata Müzesi. Sadece çocuklar değil biz büyükler için de gezilmesi gereken müzelerden biri olabilir. Giriş ücreti 10 Euro’ya bir çikolata da dahil. Gidenler sıcak çikolata için diyor. Madrid’te sadece sıcak çikolata satan dükkanlardan birine gitmiştik, o nedenle çikolataseverler bu tavsiyeye güvensin. Çocuklara yönelik aktivitelerin en ilginci çikolatadan heykel yapmak ve erimiş çikolata kullanarak resim yapmak.
  • Barcelona Aquarium, görülmesi gerekli yerlerin başında. Avrupa’nın en büyük akvaryumu, 2004 yılında gezdiğimde hayran kaldığım yerlerden biriydi. Hayatımda ilk kez canlı denizatı ve köpekbalığı görmüştüm suyla çevrili kanallar arasında gezerken. Yaz mevsiminde ‘Sleeping with sharks’ etkinliği düzenleniyormuş. Okul çağındaki çocuklar geceyi akvaryumda geçirirken anne-baba da Barselona sokaklarında felekten bir gece çalabilir.
  • La Ramblas, şehrin en eski ve geniş caddelerinden biri. Alışveriş yapmak için dükkanlar, yemek için restoranlar, gezmek için müzeler var. Fakat en önemlisi birbirinden renkli sokak sanatçıları. Üstelik araç trafiğine kapalı olduğundan çocuklar için tehlikesi az. Ara sokaklarına dalınca, Picasso müzesi, Barri Gotik adlı eski yerleşim yeri, Boqueria Marketi bulabilirsiniz. Tabii denize açılan kısmı favori yerlerimin başında; Port Vell.
  • Port Vell ve Rambla de Mar, Kolomb anıtı ve çevresi, deniz kıyısındaki tahtadan eğimli iskele her akşamüzeri uğrak noktamız olmuştu. Etrafta koşturan çocukları izlemek, dondurma yemek vs vs…
  • Parc de la Ciutadella, Liman yakınındaki parkta büyük bir göl, piknik alanları ve birçok heybetli heykel bulunuyor. Parkın bir bölümü de hayvanat bahçesine ait. Vaktiniz varsa orayı da gezin. Plajdan hoşlayanmayanlar için öğle yemeğinde piknik yapmak isteyenler için güzel bir alternatif.
  • Parc Guell, Gaudi’nin dizayn ettiği muhteşem park. Çocuklar aşağı yukarı koştururken büyükler de Gaudi’nin eserlerini inceleyebilir. Terası, bahçesi ve şehir manzarası harika.
  • Little Barcelona, deniz ürünleri ve limanı, denizcilik geçmişiyle ünlü bölgede dev bir yengeç heykeli ilgi çekiyor.
  • Cosmocaixa Bilim Müzesi, fiziğe ve doğaya meraklı çocuklar için birebir. Flooded Forest, Amazon yağmur ormanları ekosisteminin yaratıldığı bir bölüm. Değişik bitki ve hayvan türleri hatta pirana ve timsah bile var. 2005 yılında açıldığından bize başka bir gitme sebebi daha.
http://www.flickr.com/photos/marcelgermain/
  • Parc de Montjuic, tüm günün geçirilebileceği başka bir park hatta kulesi de olan bir kale. Finiküler ile tepedeki kuleye ulaşıp müthiş şehir manzarası izlemek mümkün. Deniz seviyesindeyse sihirli bir havuz var. Müzik eşliğinde yerden rengarenk sular fışkırıyor. Çocuk olup da saniyede 2600 litre su fışkıran bu havuza çıldırmamak elde değil. 
  • Olimpiyat köyü de gezmeye değer yerler arasında. Futbolseverler aileler için Avrupa’nın en büyük futbol stadı Nou Camp da görülebilir.
Ve bunca gezinti ardından yola çıkmadan önce plajda bir gün daha geçirip dinlenmek gerekebilir tabii. Tıpkı bizim son günü limanda geçirdiğimiz gibi…

Küçük çocukların ilgisini çekmese de, Barselona’ya gidip de Gaudi‘nin gotik şaheseri Sagrade Familia katedralini gezmeden dönmek olmaz. Biletlerini internet üzerinden satın alarak bir saatlik bilet kuyruğundan kaçabilirsiniz. Ne de olsa çocuklar ve beklemek farklı kutuplar! Yapımına 1882’de başlanan şehrin simgesi yapının inşaatı 2004 yılında biz gezerken devam ediyordu. Sadece toplanan bağışlar ile yapımı sağlanan katedralin inşaatı geçen 9 senede de tamamlanmadı diye biliyorum. Sanırım hep yarı inşaat halinde bir kilise olacak…

Şehrin bu önemli noktalarını daha önce gezip görmüş olsam da, Alaz’la gidip onun o hayran ve şaşkın bakan gözlerine Barselona’yı da eklemek isterim.

Not: 2004 yılındaki gezimiz için buraya buyrun…

Yazar

18 Yorum Var

  1. Olur tabii ki. Ben şimdiki gezilerimizden daha çok zevk alıyorum. 2 yaşta yemek sorunu yok, gece uyanmaları yok, gündüz uykusu pusette, konuşup derdini anlatabiliyor. Mutlaka düşünün derim.

  2. benim de 2 yaşında bir oğlum var, bu sene barselonaya gitmek istiyoruz. ancak tek tereddüt ettiğim konu yemek, ona orada ne yedirebilirim, bizim usullere benzer yemekleri bulabileceğim mekanlar varmı?

    • 2 yas cocugu, sizin yediginiz herseyi yer. Zorlanacaginizi zannetmem. Cogu kafe ve restoranda pizza, makarna bulursunuz diye tahmin ediyorum.

      Iyi gezmeler…

  3. merhaba,
    nerede kalınabilir, benimde 2 yaşında bir kızım var, bir de temmuz sıcak mı bu gezi için sizce

    • Temmuz ayında İzmir gibi olur sanırım. Şehir gezmek için sıcak; ama plaj ve deniz kıyısında da vakit geçirebilirsiniz. Kalmak için tripadvisor'dan family kategorisindeki otellerin yorumlarına bakabilirsiniz. Biz şehre biraz uzak bir otelde, deniz kıyısında kalmıştık; metroyu kullanmak durumunda kaldık sürekli. La Ramblas'a yakın ve hatta denize nazır bir yer seçerseniz çocukla daha uygun olabilir.

  4. Merhaba,
    Yazınızı keyifle okudum. 2 yaşında oğlumuz var. Puseti buradan götürsek pratik olmaz sanırım. Orada puset kiralama ya da tur firmalarının puset temin etme şansları olabiliyor mu?

  5. çok güzel özetlenmiş net bir yazı.. eline sağlık..
    ani bir kararla 2 gün önce biletimizi aldık ve yarın yola çıkıyoruz.. bırakın araştırmayı otel bile bakmadık,bugün ayarlarım diye düşünüyorum 🙂
    bizi en çok düşündüren 1,5 yaşında ki kızımız.. kaldığımız yerin temiz,nezih ve merkezi olması gerek.. gerekli her şeyi blog da yazmışınız ama varsa özgü bir tavsiyeniz,şimdiden teşekkür ederiz.. ��

    • Teşekkürler Görkem.
      Sanıyorum çoktan Barselona'ya vardınız. İyi eğlenceler dilerim. Önerilerin olursa otel adına, yorum olarak yazabilirsin.
      Sevgiler!

    • çok güzel ve keyifli bir geziydi.. bütün barselona'yı yürüyerek ve metro ile gezdik.. kaldığımız otel Vincci Gala,Katalunya meydanına çok yakın olması büyük bir avantajdı bizim için.. otel temiz,rahat,personel çok ilgili ve kahvaltısı da olabildiğince güzel ve yeterliydi.. (bizim kahvaltılara benzemez tabi..) kesinlikle tavsiye ediyorum.. ayrıca barselona en az 1 kez görülmesi gereken bir yer.. 😉

Yorum Yaz

Pin It
Bu sitedeki tüm içerikler Digital Millennium Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz

© 2019 Tasarım Blogger Tasarım.